SM SAINS PEREMPUAN SEREMBAN

SM SAINS PEREMPUAN SEREMBAN Follow

Dunia itu sementara & akhirat itu kekal abadi. Maka ingat, cintailah akhirat.
Sabiluna jihad, amaluna syahid. 🌟

https://www.badarsgs.com/

206 Followers  178 Follow

Share Share Share

indeed, Allah is the best planner❤
Alhamdulillah⭐ rezeki daripada Allah, SGS berjaya mengekalkan kedudukan top 10 SPM sbp malaysia selama tiga tahun berturut turut dengan gps 1.52(2017). Tahniah diucapkan untuk Sovereign1617! Semoga SGS sentiasa cemerlang❤
Pada 8-11 Februari, 4 orang wakil BADAR SGS telah mengikuti Persidangan Pemimpin Muda Islam Sekolah Berasrama Penuh Peringkat Kebangsaan 2018.
Alhamdulillah, SGS telah berjaya memperoleh anugerah perak dalam pertandingan ini. 😁
#reminder❤💕
penanda aras 2017❤ #badar1718
#reminder❤💕
Tip Motivasi Diri Mencintai Allah :
1. Membaca kisah-kisah syurga.
 Membaca kisah syurga akan menjadikan kita tidak sabar bertemu Allah, membuatkan kita melipatgandakan usaha untuk mencintai Allah. Kala itu, tidaklah kita menjadi hamba cinta manusia yg tidak punya apa-apa.

2. Kaitkan tindakan kita dengan cinta Allah.
Latihlah diri kita dengan mengaitkan segala kata-kata dan tindakan kita dengan cinta Allah agar kita sentiasa tidak lupa Allah. Contohnya :
“Kalau aku buat macam ni, Allah suka ke?" “Biarlah org tak suka, janji Allah suka." 3. Membaca al-Quran
Ketika membaca al-Quran, usahakan agar rasa cinta itu menebal & masuk ke dalam hati. Jika gagal, jgn menjauhkan diri. Barangkali kita letih menyebabkan sukar utk fokus. Jadi, usaha lagi waktu lain shingga jiwa rasa bergetar. Allah pasti hadir ke dalam hati yg merindui dambaan-Nya.

4. Buat ‘temujanji' dengan Allah.
Carilah waktu yg sesuai. Wujudkan rasa tidak sabar untuk sujud dan bersendirian dgn Allah. Luahkan segala rasa hiba atas kehinaan diri dan masalah duniawi. Air mata taubat oada 1/3 malam begitu damai dalam merawat calar luka hati. Uniknya, semakin kita menangis kepada-Nya, kita tidak menjadi lemah. Malah semakin kuat dan rasa sentiasa dilindungi. .
.
.
.

Apabila serba-serbi kita niatkan untuk bersama Allah... Dunia ini sebenarnya sudah dalam genggaman kita. Cinta Allah pasti kita miliki dan tak ingin lepas lagi.

Yang basik daripada Allah, yang buruk daripada kami. In Shaa Allah sama2 kita ambil renungan untuk kejar cinta Allah bersama-sama. ❤❤ #sabilunajihadamalunasyahid
Maulidur Rasul adalah hari bersejarah keputeraan Nabi Muhammad. Hari ini jatuh pada hari ke-12 bulan Rabiul Awal sempena kelahiran Nabi yang jatuh pada pada Isnin 12 Rabiulawal Tahun Gajah bersamaan dengan 20 April 571. Setiap tahun pada hari itu, umat Islam di seluruh dunia akan mengadakan majlis memperingati keputeraan Nabi Muhammad s.a.w dengan mengadakan beberapa acara seperti perarakan, ceramah dan sebagainya. Banyak kelebihan dan keistimewaan yang akan dikurniakan oleh Allah Subhanahu Wataala kepada mereka yang dapat mengadakan atau menghadiri majlis Maulidur Rasul.

Kita dapat lihat betapa besarnya kelebihan orang yang memuliakan majlis keputeraan Nabi Muhammad Sallallahu Alaihi Wasallam, kerana bila berniat sahaja hendak mengadakan Maulud Nabi, sudah pun dikira mendapat pahala dan dimuliakan. Sememangnya bernazar untuk melakukan sesuatu yang baik merupakan doa dan dikira amal soleh
.اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ

Ya Tuhan kami, selawatkanlah ke atas Nabi Muhammad dan ke atas keluarganya.
⭐16hb November 2017
Majlis bacaan yasin SGS yang turut diserikan dengan kehadiran Menteri Besar Negeri Sembilan, YAB Dato' Seri Utama Haji Mohamad Bin Haji Hasan dan YABhg YM Raja Datin Seri Dato' Hjh Salbiah binti Tengku Nujumuddin.
⭐6 Nov 2017/ 17 Safar 1439
-
Kembara ilmu AJK BADAR SGS ke SM Sains Bagan  Datoh untuk mencari pengalaman dan ilmu demi kecemerlangan SGS
Waspadalah dengan bahaya nafsu yang dituruti. Syaitan suka & sentiasa menemani orang yang lalai drpd mengingati Allah SWT. Janganlah kerana mengijut runtuhan nafsu kita mengorbankan diri sendiri. Cinta kerana nafsu tidak kekal kerana nafsu tidak dapat dipuaskan. Wajah yang tampan / cantij bukan menjadi pilihan. Bahkan yg paling penting adalah ketampanan & kecantikan hati nurani serta kepintaran akal & budi.

Sabda Rasulullah SAW yg bermaksud,
“Mata itu berzina. Zinanya adalh memandang. Lidah itu berzina. Zinanya adalah perkataan. Tangan itu berzina. Zinanya adalah langkahnya. Tangan itu berzia. Zinanya adalah memegang. Hati berkehendak & berkhayal, sedangkan kemaluan membenarkan atau mendustakannya." Hadis diriwayatkan oleh Bukhari, Muslim, Nasai & Abu Daud.

Selamat bercuti.. ^^
“Kecantikan seseorang wanita adalah terletak pada akhlaknya." Aisyah adalah puteri dari sahabat Rasulullah yang paling ia cintai, Abu Bakar. Beliau menjadi isteri Rasulullah SAW yang menemani hingga beliau meninggal. Aisyah menjadi isteri yang paling banyak menghabiskan waktu bersama beliau ketika beliau telah menjadi Rasul. Oleh sebab itu, Aisyah banyak meriwayatkan-kan hadits dari Rasulullah, baik dari perkataan beliau maupun kebiasaan-kebiasaannya.

Meskipun Aisyah menjadi isteri Rasulullah saat usianya masih belia, namun keteladanannya dalam membangun rumah tangga patut dicontohi. Salah satu kisahnya dalam sejarah dikenal dengan istilah Haditsul Ifhi (berita dusta). Kisah ini bermula saat Rasulullah dan pasukannya pulang perang Bani Mustaliq. Aisyah yang ikut serta dalam rombongan, kehilangan kalung yang ia pinjam dari saudaranya. Aisyah pun mencari kalung tersebut dan rombongan kaum muslimin meneruskan pulang ke Madinah. Aisyah tertinggal rombongan. Ia berharap rombongan kembali setelah menyadari bahwa ia tertinggal.

Saat menunggu di bawah pohon, seorang sahabat bernama Shafwan bin Mu’aththal lewat dan menawarinya menaiki hewan tunggangannya dan ia akan menuntunnya. Beberapa hari setelah sampai di Madinah, Aisyah dituduh telah selingkuh. Fitnah ini pun menyebar luas hingga Rasulullah SAW mengumpulkan para sahabat dan meminta pendapat mereka terkait hal ini.

Hingga turunlah wahyu dari Allah SWT berikut “Sesungguhnya orang-orang yang membawa berita bohong itu adalah dari golongan kamu juga. Janganlah kamu mengira bahwa berita bohong itu buruk bagimu bahkan ia adalah baik bagimu. Tiap-tiap seorang dari mereka mendapat balasan dari dosa yang dikerjakan. Dan siapa di antara mereka yang mengambil bagian terbesar dalam penyiaran berita bohong itu baginya azab yang besar.” (QS. An-Nur: 11)