Dorsett Pink

Dorsett Pink Follow

Mommy with two children
#planneraddict
#stationaryaddict
#taekwondolover
#malaysianblogger
#kelabbloggerbenashaari

http://www.dorsettpink.com/

1,937 Followers  2,309 Follow

Share Share Share

Chocolate Frapucino

#beverage #drinks #coffeelover #kbba9 #dorsettpinkdotcom
Caramel Blended... #drinks #beverage #coffeelover #coffee #kbba9 #dorsettpinkdotcom
Tahun terakhir kita disini sayang 😊😊 #studentlife #phdlife #phdmom #dpphdjourney #FL #kbba9 #parenting #dorsettpinkdotcom
Last week,hari-hari dia ikut mommy pergi UPM. Pastu dia tanya mommy - 'mommy,kenapa mommy panggil semua orang DR?' . Mommy jawab 'sebab semua orang tu Doktor,so kena panggil Dr lah'. 'Kenapa semua orang doktor,ni  ni kan bukan hospital ' 😐😕😕... P/S : Mood tidur berlakangbelakang Padang Ragbi UPM 😁😁😁.. #FLturns5 #flsisters #FL #parenting #kbba9
🍻Alkohol & Arak🍻

Apakah yang perlu kita tahu❓ 📝Adakah alkohol itu arak? 📚Setiap minuman arak mengandungi alkohol tetapi bukan semua alkohol adalah arak. Hukum bagi alkohol yang diperoleh dari proses pembuatan arak adalah *haram* dan najis. 📝Adakah ianya memudharatkan? 📚Alkohol yang diperolehi bukan melalui proses pembuatan arak hukumnya tidak najis tetapi *HARAM* diminum dalam bentuk asli kerana ia adalah racun dan boleh membunuh. 📝Berapakah kadar alkohol yang dibenarkan dalam minuman ringan? 📚Minuman ringan yang diproses bukan dengan tujuan untuk menghasilkan arak dan mempunyai alkohol di bawah 1 % adalah harus (boleh) diminum. 📝Apakah hukum minuman yang disuling alkoholnya dari proses pembuatan arak? 📚Manakala minuman ringan yang dibuat dengan niat dan cara yang sama seperti proses membuat arak, sama ada mengandungi banyak atau sedikit alkohol atau alkoholnya disuling adalah *HARAM* diminum. 📝Apakah hukum sekiranya alkohol terjadi secara sampingan sewaktu pemprosesan dijalankan? 📚Makanan atau minuman yang mengandungi alkohol secara semua jadi seperti buah-buahan, kekacang atau bijirin serta perahannya atau alkohol yang terkandung itu terjadi secara sampingan semasa proses pembuatan makanan atau minuman adalah tidak najis dan harus (boleh) dimakan atau diminum. 📝Apakah syarat-syarat yang perlu dipatuhi untuk menggunaka alkohol sebagai penstabil makanan? 📚Makanan atau minuman yang mempunyai bahan perisa atau pewarna yang mengandungi alkohol untuk tujuan penstabilan adalah harus (boleh) digunakan sekiranya alkohol itu bukan dihasilkan dari proses pembuatan arak dan kuantiti alkohol dalam produk akhir itu tidak memabukkan dan kadar alkohol tidak melebihi 0.5 %. 📝Apakah pula hukum alkohol yang terdapat pada ubat-ubatan dan minyak wangi? 📚Ubat-ubatan dan minyak wangi yang mengandungi alkohol sebagai bahan pelarut adalah tidak najis dan diharuskan sekiranya alkohol tersebut bukan diambil melalui proses membuat arak.

Sumber:- Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia

Ikuti info-info Halal Malaysia di Facebook Bahagian Hab Halal, JAKIM:- http://bit.ly/FBHABHALAL
www.halal.gov.my

#YakiniHalalM
Blurrrppp... #pemanismulut #icecream #kbba9 #dorsettpinkdotcom
Sekarang kalau pergi supermarket nak shopping grocery,dah tak bawak stroller dah 😊😊. Sebab Leeya lagi excited duduk dalam troli 😁.. #parenting #FL #flsisters #kbba9 #dorsettpinkdotcom
Ikan oh ikan. Saya suka siang ikan. Tapi kalau sibuk sangat,terpaksalah suruh orang kedai yg siangkan 😊

#ikan #fish #market #pergipasar #kbba9 #dorsettpinkdotcom
Pergi ke pasar membeli ikan. Ikan yang dibeli kecik-kecik je 😁😁😁😁 #fish #market #ikan #kbba9 #dorsettpinkdotcom
Ketam Bunga. Sekilo RM 27 😁😁.. #sistakbeli #seafood #pergipasar #kbba9 #dorsettpinkdotcom
Bawak #flsisters mengenali kuda-kuda kat Ladang Kuda UPM.. E,cited sangat diaorang dapat tengok horse tapi Kakak FL duk asyik bising jer sebab gatal & banyak lalat 😁😁.. Biasalah masuk ladang memang macam tu nak..Kalau tak nak gatal-gatal,duduk rumah jer lah 😁😁😁. #parentingblogger #parenting #kidsactivity #kbba9 #dorsettpinkdotcom
Pergi open house pakai jubah 😊. Not bad 😘😘💖... #FL #flsisters #parenting #motherhoodisbeautiful #kbba9 #dorsettpinkdotcom