Fahimah Mahayuddin

Fahimah Mahayuddin Follow

Wife.Mother. WAHM.
Part time blogger
I ❤ Reading & Writing
⚘IG ni banyak cerita2 ringkas yg tak smpat update di blog⚘
Owner ➡By Adeenda (online shop)

http://menjaringimpian.blogspot.my/

311 Followers  326 Follow

Share Share Share

Selesai leraikan daun puerh green tea malam ni.
.
Yang dalam botol tu bekal teh untuk husband bawak pergi kerja esok. .
Yang dalam paket kecil tu bekal untuk kami bawak balik kampung khamis nanti. Senang nak bawak ke mana-mana bila letak dalam bekas ni. Masuk handbag pun muat😅.
.
Dah terbiasa sejak  dulu mana2 pergi memang akan bawak teh hijau ni. Tambah2 lepas saya start diet. Memang minuman wajib setiap hari.

Saya dah jadi green tea lover since tahun 2014 lagi. Lepas tengok officemate saya (chinese) suka minum green tea. Lepas try terus suka minum. Macam2 brand pernah try. Dulu minum bukan sebab nak kurus tapi sebab suka 😍😍. Cuma tak consistent mcm skrg. .
 Dulu beli yang teabag, tapi lepas try yang jenis daun, memang beli yang jenis daun saja. Saya nak bila bancuh tu nampak daun teh dekat dalam. Walaupun teh ni kering, tapi bila bancuh nampak macam daun teh hijau segar tau!  Rasa lagi pekat & jimat penggunaan. .
.
 Dulu paling suka oolong tea, sekarang dah beralih suka pada green puerh tea. Hihi..sebab rasa lagi sedap & rasa fresh badan lepas minum. Dan Alhamdulillah since amal minum teh ni walaupun diet terbabas kelautan hindi, berat masih maintain. 
#Puerhtea #TEAZHENG
Done cod ziplock kraft paper pouch. Customer nak guna untuk letak cookies. .
Terjebak secara tak sengaja pun jual brg packaging ni. Mula dengan cari untuk kegunaan sendiri & utk plastik barangan baby saya jual  Awal  january lepas. Lepas tu husband berminat nak jual jugak . Senang sbb memang sentiasa nak guna. Last, terjebaklah kami  untuk menjual.  Hihi...
.
Boleh follow @packme_please  kalau nak cari ziplock bag dengan harga berpatutan..ada harga borong jugak ya.
Senyum ketawa kamu dah cukup untuk buat hati mama & abah bahagia 😘. Terima kasih Ya Allah atas pinjaman & anugerah terindah ini.
.

#nikaqilfayyadh
Tanam dalam pasu jer. Alhamdulillah subur tumbuh. Senang sangat nak jaga. .
.
Selalu suruh jiran2 ambik je daun pandan ni sebab banyak sangat. Diorang  datang ambik bila nak guna.  Kalau tak guna buat masak pun selalu letak daun pandan ni dalam nasi sebab suka bau dia. Wangi😊. .
.
. #imahazriminigarden #pokokpandan #pandan #kebunbandar #ilovegardening #gardeningisfun
Kata husband, dia dah jadi addicted buat kerja2 bertukang ni. Kalau pergi hardware pun lama dia belek2 barang dalam tu. Segala alat dia nak beli. Tak berkira sangat soal harga asalkan benda tu boleh guna lama.
.
.
So kita biar saja. Tak boleh usik lebih2 time dia buat kerja. Jadi tukang perhati atau tukang pegang barang saja😑. .
.
#hobisuami #ourbaitijannati #imahazrihomesweethome #welovediy #ilovediy
Fayyadh teman abah beli brg dkt hardware.
#weekendwithfamily #diytools  #diyproject
.
Esok. 
Plan dengan husband nak trim & membaja 3 pokok citrus ni. Tak tau kenapa daun tak nak lebat sangat. .
.
🌱Yang si lemon hijau (tengah) dahan naik memanjang je macam tu. Buah dah ada tapi sebiji jer. Hihi..
.
🌱 yang si limau kasturi memang galak berbuah dari dulu. Sdap air dia. Sekarang pun tengah berbunga lagi. Tapi daun tak lebat. Huhu... .sadis tengok.
.
🌱 yang si limau nipis pun sama. Daun tak lebat. Berbuah pun belum. Tengah menunggu jugak. Lepas tu daun dia pun ulat bulu suka makan. Pantang tak tengok. .
.
Tak sabar nk tgok awak semua tumbuh subur, lebat daun & buah.
.
#imahazriminigarden
#ilovegardening #gardeningisfun #pokoklimaukasturi #pokoklimaunipis #lemonhijau #kebunbandar
2-3 hri ni merengek & asyik cakap "mama sakit tekak". Selalu  bila sakit tonsil dia dtg mcm nila Fayyadh. Cuma kli ni yg biasa. Dari awal dlu still bengkak sbb dr pkar dh ckp saiz tonsil dia xnormal dgn umur dia. So mmg besar sntiasa 😢.
.
Tapi alhamdulillah, dia tak demam. Tak selsema atau batuk.  So mama xrisau. Mkn pun berselera lg. Selalu nk kurgkn sakit kna bnyk bg mnum air masak ,bg ais krim vanila atau yougurt. 
#nikaqilfayyadh
Dari asal biji cili kering dkt dapur awak membesar & merimbun dengan sihat. Sekarng tengah berbunga. Tak sabar nak tunggu awak berbuah. .
.
Dulu dh tanam lada besar ni. 2x jgk kutip hasil lepas tu pokok tu mati. Skrg tanam lgi banyak pokok. Jiwa petani haruslah kena ada sabar & tak mudah putus asa.😄
.
#imahazriminigarden #kebunbandar #ilovegardening #gardeningisfun
My morning & evening view.  Anak sawi dh mula tumbuh. Tak sabar nk tunggu dia membesar. Lepas tu kita boleh susun atur elok2 dalam pasu ni. .
#imahazriminigarden #kebunbandar #ilovegardening #gardeningisfun
Minuman setiap kali lepas makan malam. Puerh green tea for me & husband. .
.
Yg ada lemon tu haruslah yang saya punya  sbb husband tak suka lemon. .
.
Yang ni puerh green tea in can. Jenis loose leaf. Rasa memang sedap & wangi. Memang pure daun teh hijau saja dalam ni. .
.
Untuk teh saya tu, saya guna daun teh yang sama untuk 3x bancuhan. Ini bancuhan ke-3 dah. Still pekat😊. #puerhtea #TeaZheng
#throwbackjuly2016 
Cerita pertengahan tahun lepas. .
Final Touch. Hasil contengan tangan husband untuk feature wall bilik ke-2.

#rumahkecilkami #ourbaitijannati #imahazrihomesweethome