Kirkon tutkimuskeskus

Kirkon tutkimuskeskus Follow

Tutkimme kirkon toimintaa ja uskonnollista elämää Suomessa. Julkaisemme kirkkoa ja sen toimintaympäristöä koskevaa tutkimusta.

http://kirkontutkimuskeskus.fi/

980 Followers  985 Follow

Share Share Share

KTK 50 vuotta: tutkimuskeskuksen väki matkalla Kapellskärin kautta Uppsalaan 1986 ja Berliinin kautta Wittenbergiin 2016. Vuosien aikana matkan varrelle on osunut monia muitakin kiinnostavia paikkoja tutkimusaiheiden parista ja viereltä.
Kirkon tutkimuskeskuksen uudet nettisivut on avattu! Sieltä löytyy aiempaa helpommin tietoa tutkimushankkeista, julkaisuista, tilastoista ja seminaareista. Tutustu myös kirja-aleen!
kirkontutkimuskeskus.fi
Kirkon tutkimuskeskus on alusta lähtien myöntänyt apurahoja tutkimuksen tekemiseen. Vuodelle 1970 apurahoja myönnettiin 11 hakijalle yhteensä 30000 markan edestä. Vuodelle 2018 apurahoja jaettiin 23 hakijalle yhteensä 269505 euroa. Kuviosta hahmottuu apurahojen jakautuminen teologian eri osa-alueille 2000-luvulla.
Tutkimuksen tekemisen tavat ovat muuttuneet vuosien saatossa. Kirkon tutkimuskeskuksen pitkäaikainen ja tuottelias johtaja Harri Heino saneli suuren osan kirjoistaan ja esitelmistään ja toimistonhoitaja Leena Forsmanilla riitti urakkaa sanelujen purkamisessa.
Kirkon tutkimuslaitoksen julkaisu nro 1 vuonna 1969 oli silloisen tutkijan Jouko Sihvon "Diakonia-kutsumus ja ammatti. Tutkimus diakonissoista ja seurakuntasisaren virasta." Monet KTK:n alkuvuosien julkaisujen aiheet ovat tuttuja nykyäänkin, esimerkiksi:
- Kirkon asema yhteiskunnassa
(Olavi Moilanen 1970 ja 1973)
- Lääketieteen eettiset kysymykset
(Martti Lindqvist 1972)
- Avioliittokäsitys ja yhteiskunnan muutos (Aatto Kuusniemi 1972)
- Seksuaalivähemmistöt
(Martti Lindqvist & Jouko Sihvo 1975)
Kirkon tutkimuslaitoksen työntekijät Heikki Mäkeläisen johdolla esittelemässä "KTL:n tutkimustilannetta" vuonna1978. Tuore johtaja joutui pian myös selvittelemään johtokunnan kanssa kirkolliskokouksen aikeita siirtää tutkimuslaitos Helsinkiin. Perusteita siirrolle ei löytynyt.
Kirkon tutkimuskeskus täyttää maaliskuussa 50 vuotta. Juhlia odotellessa fiilistelemme erilaisten arkistojen aarteiden ääressä.
KTK on vuosien varrella tutkinut hyvin monenlaisia aihealueita. Yksi ensimmäisistä (1969) selvitti "uhraavaisuuteen liittyviä tekijöitä, jotka ilmenevät jumalanpalvelusten kävijämääristä ja kolehdeista". Tuloksista ilmeni, että koko maassa vuonna 1967 annettu kolehti oli 37 penniä kirkkotilaisuuksissa käyntiä kohden.
Rauhallista Kristuksen syntymäjuhlaa ja jouluiloa jokaiselle!
Kanttoreiden osaamiskartoitus Muusikkona kirkon palveluksessa (Katarina Engström, Veli-Matti Salminen & Teija Tuukkanen) on ilmestynyt. Se on Kirkon tutkimuskeskuksen verkkojulkaisuja 59 ja löytyy Sakastista.
Rauhallista Itsenäisyyspäivää!
Tule juhlimaan kanssamme 50-vuotiasta Kirkon tutkimuskeskusta 13.3.2019 Tampereelle. Seminaarissa mm. Anu Gretschel puhuu nuoren sukupolven suhteesta instituutioihin, Heikki Hakala pohtii Kirkon tutkimuskeskusta aikansa todellisuuden heijastajana ja Tapio Luoma käsittelee kirkkoa ja tieteellistä maailmankuvaa. Lue lisää Sakastista (www.sakasti.evl.fi/ktkseminaari) ja ilmoittaudu mukaan!
Kaipaatko tutkittua tietoa kirkosta englannin kielellä? Socially Engaged Lutheranism - Finnish attitudes to faith and the Church In the light of surveys and statistics on nyt ilmestynyt Publication-sarjassamme. Teos löytyy Sakastista (www.sakasti.evl.fi) ja sitä voi vapaasti jakaa kaikille tarvitseville!