Hevoshieronta & valmennus 💪🌸

Hevoshieronta & valmennus 💪🌸 Follow

🙋‍♀️ Hevoshieroja, rats.ohjaaja, esteratsastaja, nahkatyöharrastaja ja yliopisto-opiskelija 🐣
🔎 Ammattitaitoista ja yksilöllistä palvelua Oulussa ☉

http://www.lauramattila.fi/

3,369 Followers  909 Follow

Share Share Share

"Tiedetään, tiedetään, että tässä on paikka... mutta jos vähän kurottelen kuitenkin?" 😆😂😍 #equestrian #horse #KWPN #hevonen #ratsastus #funnyhorse
Aika hieno fiilis köpötellä ilman satulaa käynti-ravimaastossa, kun kuumakalle kuuntelee pelkkää istuntaa ja kaulanarua 🙊💛👏 Vasta ihan lopussa meinasi Castelloa haluttaa liikaa kääntyä kotia kohti ulkoilemaan kamujen kanssa ja piti hetkeksi poimia ohjat käteen 😂

#equestrian #horse #nature #life #horsesofinstagram #hevonen #ratsastus
Rentous, kontrolli tai voima ei tule itsestään 🙏☀️ Castello 👌💖 #osrk #lauramattilafi #KWPN #equestrian #esteratsastus #showjumper #showjumping
(Postaus 2/2 - lue ensin postaus 1 ☀️) Kaikkiaan minulle henkilökohtaisesti sopii silti parhaiten se, että pääsääntöisesti minulla on yksi valmentaja.

Se minusta. Toiset puolestaan tuntuvat ravaavan valmentajalta toiselle, eikä mistään oikein tartu mitään mukaan. Tai voi olla, että luottamus itseen katoaa kokonaan eikä uskalla viheltää peliä seis, vaikka valmentaja tuntuisi kuinka väärältä itselle.

Mielestäni tärkeintä valmentajan valinnassa ja valmennussuunnitelmassa on se, että se tuntuu itsestä hyvältä. En ollenkaan tarkoita, että pitäisi hakeutua omalle mukavuusalueelle, mutta jos tuntuu, että joka valmennuksen jälkeen on paha mieli, kehitystä ei tapahdu tai muuten tuntuu väärältä, niin kaikki ei ole kunnossa.

Sopiva valmennusten määrä on myös todella yksilöllinen. Toisille sopii pienempi määrä, toisille suurempi. On siis vaikea ottaa kantaa, onko hyvä systeemi että on kotivalmentaja ja vieras valmentaja tai kuinka montaa eri valmentajaa pitäisi käyttää. Tärkeimmät mittarit ovat oma tuntemus ja ratsukon kehitys.

Postausta toivonut mietti myös eroja esimerkiksi tuoreen hevosenomistajan tai kokeneen kisaratsukon valmennustarpeiden välillä. Periaatteessa toki vähemmän kokenut tarvitsee enemmän tukea hevosensa kanssa ja ehkä kilpailija intensiivisempää treeniä.

En ole kuitenkaan aivan varma, ovatko nämä seikat määrittelevimpiä loppupeleissä. Sanoisin melkein, että kaikkein eniten kyse on henkilökohtaisista eroista. Toiset esimerkiksi oppivat helpommin kun saavat rauhassa miettiä treenien välillä ja toiset tarvitsevat tiheästi toistoja opettajalta.

Kerroin aiemmin omasta kädestäni, joka oli aina lappeellaan. Pääsin siitä lopulta eroon käymällä tunneilla joka ikinen päivä - joka ikinen päivä siitä jankutettiin minulle. Jollekin toiselle olisi toiminut paremmin se, että asiasta olisi kerran viikossa huomautettu ja treenien välillä hän olisi saanut itse miettiä sitä ratsastaessaan.

Kaikkiaan olen toki sitä mieltä, että tavoitteellisella ratsukolla kannattaa olla selkeä valmentautumissuunnitelma. Kaiken pohjana pitää silti olla se oma tunne, jotta oppiminenkaan on mahdollista.

#lauramattilafi #riding #horseriding #equestrian #dressage #showjumping #ratsastus
Vieraileva valmentaja, kotivalmentaja, estevalmentaja, kouluvalmentaja, aluevalmentaja, maajoukkuevalmentaja... Kerran kuussa, pari kertaa kuussa, viikoittain, päivittäin?

Yksi teistä lukijoista toivoi postausta valmentautumiseen liittyen. Hän kertoi kokeilleensa monenlaista ja tunnusti "valmentajashoppaileensa." Hän pohti minälainen on toimiva valmentautumistapa minkäkinlaiselle ratsukolle ja miten homma etenee.

Tässäkin on niin monta yksilöllistä pointtia, että on vaikea ottaa yksiselitteisesti kantaa. Lähdin pohtimaan asiaa ensin oman valmentautumistaustani kannalta ja sitten vähän yleisemmin.

Tekstiä tuli taas sen verran paljon, että se on jaettu kahteen eri postaukseen. Tämä on 1/2, toisen löydät heti tämän perästä.

Sitten asiaan!

Tunnustan, että olen itse ollut varsinkin nuorena lähtökohtaisesti todella ennakkoluuloinen uusia valmentajia kohtaan. Toisaalta nuorempana minun oli myös vaikea ymmärtää, että eri valmentajilla on erilaisia näkemyksiä, mutta ne eivät silti välttämättä ole ristiriidassa keskenään.

Ehkä ennen kaikkea kyse on kuitenkin tosiasiassa ollut siitä, että uuden ihmisen kanssa toimiminen on jännittänyt. Silloin ponivuosina jännitin aina hirveästi mitä mieltä valmentaja olisi ja muistan, että olin ihan jäissä vieraan valmentajan silmien alla.

Oikeastaanhan se on ihan hullua; Ei kai valmentaja haluakaan ensisijaisesti nähdä täydellistä ratsastusta vaan oppilaan, jota hän voi auttaa omalta osaltaan.

Nykyään osaan kuunnella myös vieraita valmentajia ilman paniikkia ja koen, että olen saanut paljon irti myös myös muilta kuin omalta valmentajaltani. Ja kun luottaa myös itseensä, on itseasiassa tosi mukavaa ja antoisaa käydä välillä muissakin valmennuksissa!

Kannattaa myös muistaa, että jokaisen valmentajan jokaista sanaa ei välttämättä tarvitse ottaa orjallisesti käyttöön vaan kokonaisuus on se juttu.

Kaikkiaan minulle henkilökohtaisesti sopii kuitenkin parhaiten se, että pääsääntöisesti minulla on yksi valmentaja. Hän on sellainen henkilö, johon luotan ja jota arvostan, jonka tunnen ja joka tuntee minut. Nämä ovat minulle ja minun oppimiselleni tosi tärkeitä asioita.

Siirry postaukseen 2!

#riding #horseriding #equestrian #dressage
Palataan puhumaan kokoavista sivuttaisliikkeistä eli taivutusväistöistä 💪 Tässä muuten myös vastaus avotaivutuspostauksessa esitettyyn kysymykseen - taivutusväistö tarkoittaa kokoavaa sivuttaisliikettä (avo-, sulku- ja vastataivutus). Kerrottakoon samalla vastaus myös toiseen avotaivutuspostauksessa esitettyyn kysymykseen - siinä hevosen tulisi kulkea 30 asteen kulmassa kuljettuun uraan nähden 😊🐎 Mutta nyt siis sulku- ja vastataivutukseen! 🐣

Ajatellaan nyt selkeyden vuoksi sulkutaivutusta pitkällä sivulla (usein sulkutaivutus ratsastetaan myös lävistäjällä, jolloin avut ovat aivan samat). Muista - sulkutaivutus on se banaanin muotoinen liike! 🍌

Ihanteellisessa sulkutaivutuksessa hevonen kulkee siis siten, että etuosa on kaviouralla ja takaosa sen sisäpuolella 30 asteen kulmassa kaviouraan nähden. Jokainen kavio muodostaa oman uransa eli hevonen kulkee neljällä uralla (vrt. avotaivutuksessa kolmella). Hevosen tulee olla tasaisesti taivutettu kaulasta ja rungosta liikkeen suuntaan, mutta sen otsan (ja katseen!) tulee olla suorassa kaviouraan nähden.

Aloita liike jälleen puolipidätteellä. Käännä katse menosuuntaan siten, että painosi sijoittuu hieman enemmän liikkeen suuntaan. Takaosaa pyydetään sivulle ulkopohkeella, joka saa vaikuttaa hieman normaalia paikkaansa taaempana. Sisäpohkeen tehtävänä on vahtia, että etuosa pysyy uralla.

Sulkutaivutuksessakin sisäohja asettaa ja taivuttaa, ulko-ohja säätelee asetusta ja taivutusta.

Vastataivutusta puolestaan voi ajatella sulkutaivutuksen peilikuvana. Vastataivutuksessa siis takajalat kulkevat uran ulkopuolella (käytännössä siis  liike täytyy suorittaa kokonaisuudessaan hieman kaviouran sisäpuolella, kun puhutaan pitkällä sivulla suoritettavasta vastataivutuksesta). Toivottavasti olette tykänneet näistä postauksista! 🤗 Ne kaikki on toteutettu teidän toiveiden pohjalta, joten muistakaa lähettää niitä jatkossakin viesteillä tai kommenteissa! 🌸

Kuva Franz Venhaus (lis. flickr/bynd) ☀️ #lauramattilafi #riding #horseriding #equestrian #dressage #showjumping #ratsastus #hevonen #instahorse #horsesofinstagram #horse #horses #equestrians #kouluratsastus
Välissä taas hierontakuulumisia tännekin 😊 Tänään hierottavina oli kaksi oikein kivaa ravuria 🐎 Molemmat pieniä, toinen kooltaan ja toinen iältään 😍 Hienosti malttoi fiksu 1,5-vuotias oripoikakin rauhoittua vähän lyhyempänä toteutettuun hierontaan ☀️ @pippurijamacho

#lauramattilafi #equinemassage #equestrian #hevonen #poni #pony #raviponi #ravihevonen #shetlandpony #shetlandsponny
Murmeli eilen koulutunnilla ☀️💕 #lauramattilafi #osrk #oulunsalonratsastajat #KWPN #riding  #equestrian #dressage #ratsastus  #instahorse #horsesofinstagram #horse #equestrians
Toivottiin postausta, jossa vastaisin kysymykseen kuinka säilyttää motivaatio. Vastauksia on yhtä monta kuin meitäkin, mutta tässä minun versioni 🤗

A. Palaa alkuun.

Onko harrastamisesta tullut suorittamista? Muistele, miksi alun perin halusit aloittaa ratsastuksen. Suurimmalle osalle meistä lajin ydin ei ole liikkeiden hiominen viimeistä pilkkua myöten tai kilpaileminen, vaikka ne muodostaisivatkin ison osan. Ratsastuksen sydän on kuitenkin loppuviimein hevonen.

Muistatko siis vielä nauttia pitkistä harjailuhetkistä, käydä maastoköpöttelyillä ilman satulaa ja ihan vain viettää aikaa hevosesi kanssa? Ymmärrä, että ammatti- tai kilparatsastus eivät sulje pois tätä osaa harrastuksesta, vaan rennot hetket ja iloinen meininki näkyvät positiivisesti myös suorituksissa.

B. Muista, että pienetkin onnistumiset ovat onnistumisia ja pienikin kehitys on askel eteenpäin.

Osaatko nähdä pienenkin onnistumisen onnistumisena? Tai ehkä sittenkin aina unohdat ne asiat, jotka onnistuivat ja keskityt vain niihin, jotka eivät nyt onnistuneet (tai eivät onnistuneet ihan täydellisesti)? Muista, että kaikkea ei voi oppia kerralla ja aina löytyy jotain parannettavaa. Yksikään ratsastaja ei ole täydellinen -  eikä tarvitsekaan olla.

Oman kehityksen näkeminen voi myös olla vaikeaa. Silloin esimerkiksi tuntipäiväkirjan pitäminen saattaa auttaa. Kirjoita tunnin jälkeen ylös mikä onnistui ja mikä ei. Myöhemmin vanhoja merkintöjä katsoessa huomaat ehkä helpommin, että kehitystä ob tapahtunut.

Joskus jossain asiassa kehitystä ei kuitenkaan oikeasti treenistä huolimatta tapahdu. Lähesty sitä uudesta näkökulmasta tai anna sen hautua jonkin aikaa ja palaa asian pariin myöhemmin. Se on ihan ok.

C. Unohda "pakko" ja "pitää". Joskus aika, jaksaminen tai terveys ei vain riitä, ja sekin on ihan ok. Älä ole liian ankara itsellesi - on taitoa huomata tarvitsevansa lepoa ja sallia se itselle. Lopeta siis itsesi syyllistäminen.

Ymmärrä, että myös hevosellesi tekee hyvää ottaa välillä rennommin. Ei ole kummankaan edun mukaista määritellä ja noudattaa kiveen kirjoitettua rutiinia. Lepo ja rennommat jaksot ovat tärkeitä  oppimisen ja fyysisen kehityksenkin kannalta.

#riding #equestrian #ratsastus
Vähän vauhdikkaampi kuva kauden päätöksestä Ypäjällä 😅💎 Tämänkin ottanut @ellihkuvat 😊

#lauramattilafi #osrk #oulunsalonratsastajat #ellihkuvat #KWPN #riding #horseriding #equestrian #showjumping #ratsastus #hevonen #instahorse #horsesofinstagram #horse #horses #equestrians #esteratsastus
Tänään koulua puomeilla ja kavaleteilla terästettynä 😁👌 #lauramattilafi #riding #horseriding #equestrian #ratsastus #hevonen #instahorse #horsesofinstagram #horse #horses #equestrians #dressage
Onnea on suomenhevonen 💖 Kuvassa Silveri tänä aamuna 😊💕 #lauramattilafi #riding #horseriding #equestrian #ratsastus #hevonen #instahorse #pony #instapony #horsesofinstagram #horse #horses #equestrians #finnhorse #finnishhorse #suomenhevonen