Länsstyrelsen Kalmar län

Länsstyrelsen Kalmar län Follow

Länsstyrelsen är en statlig myndighet som finns nära människorna i varje län.

http://goo.gl/TkmZ8A

438 Followers  18 Follow

Share Share Share

Snart går vi! För allas lika värde 💛💜💚💙❤️ #kalmarsundpride #genderEQ
Brandrisken i landet ökar inför helgen. Vi vill uppmana alla att vara extra försiktiga. Räddningstjänsten poängterar att du som grillar under rådande omständigheter bör göra detta med allra största försiktighet. Det är alltid förbjudet att grilla om man inte gör det på ett säkert sätt. Tänk på att om du orsakar en brand kan du hållas ansvarig. En liten gnista kan skapa en stor brand som snabbt kan få stora konsekvenser. Så var försiktiga, drick mycket vätska i värmen och ha en fin helg!
Värmen håller i sig i hela #Sverige och på många håll når temperaturen över 26 grader. I vissa delar av landet väntas den dagliga maxtemperaturen nå 30 grader i några dagar och en klass 2-varning är utfärdad av #SMHI. 
I ett förändrat klimat får vi räkna med stigande medeltemperaturer och att #värmeböljor blir vanligare.

#klimatklokatips ger dig råd om hur #klimatförändringar påverkar dig, hur du kan förebygga skador på ditt hem – och vad du ska göra om olyckan är framme. Läs mer på klimatklokatips.se.
Blixtar och dunder är inte alltid magiska under. Tänk igenom ditt åskskydd så slipper du få din elektronik skadad eller förstörd när åskan går.
 #klimatklokatips ger dig råd om hur #klimatförändringar påverkar dig, hur du kan förebygga skador på ditt hem – och vad du ska göra om olyckan är framme. Läs mer på klimatklokatips.se.
Läget är akut. Bristen på foder i länet är enorm och i den här allvarliga situationen behöver vi alla hjälpas åt. Några kommuner och markägare har redan agerat och erbjudit mark för foder och bete. Vi uppmanar alla att göra vad de kan.

Läs våra tips på vad som går att göra och tagga alla lantbrukare du känner. goo.gl/gsczfZ
Med klimatförändringarna kommer #torka och #skogsbränder. Det har brunnit på flera platser i länet den senaste månaden på grund av torkan. Du vet väl att det är #eldningsförbud i hela #Kalmar län just nu? Minsta lilla gnista kan få förödande konsekvenser. #klimatklokatips ger dig råd om hur klimatförändringar påverkar dig, hur du kan förebygga skador på ditt hem – och vad du ska göra om olyckan är framme. Läs mer på klimatklokatips.se.
I ett varmare #klimat kommer #värmeböljor att bli ett ofta återkommande inslag med risk för hälsoeffekter. Torka med #vattenbrist kommer också bli vanligare och längre. Men det finns saker du kan tänka på för att skydda dig. #klimatklokatips ger dig råd om hur #klimatförändringar påverkar dig, hur du kan förebygga skador på ditt hem – och vad du ska göra om olyckan är framme. Läs mer på klimatklokatips.se
Visst är #allemansrätten fantastisk?! 💚Vår svenska natur är öppen för alla, oavsett om du bor i landet eller är på besök. Här i Kalmar län vill vi att fler ska njuta av naturen och utöva #aktiviteter, #sporter och #friluftsliv.

Med friheten kommer även ett ansvar. Vi har samlat 13 goda råd till dig som älskar #naturen lika mycket som vi 🌱goo.gl/uQV5ri (direktlänk i profilen)
Ingen dålig mötesplats! Länsstyrelsen hade handläggarträff för länets kommuner häromdagen. Temat för dagen var just täkter och detta är en täktsjö. Visste du att "täkt" är en plats som utnyttjas för utvinning eller brytning och bearbetning av material som till exempel grus eller sand?
Idag lanserar vi vår nya webbplats! Vi hoppas att dina besök på lansstyrelsen.se nu blir bättre, enklare och tydligare. Sajten fungerar givetvis lika bra oavsett om du surfar in från dator, platta eller smartphone. Besök den gärna och berätta vad du tycker! www.lansstyrelsen.se/Kalmar
Nu närmar sig en högtid som inte alltid bär med sig så roliga minnen efteråt. Valborg. En helg då många ungdomar gör sin alkoholdebut.

Som vuxen kan du hjälpa till och stötta ungdomar i din närhet genom att:
1. Inte langa alkohol till minderåriga
2. Vara synlig i områden där ungdomar samlas
3. Ta hand om och/eller köra hem synligt påverkade ungdomar

Ta gärna del av vår film "Tre skäl till att säga nej...": https://www.youtube.com/watch?v=IzozoBD6pY8&feature=share

Läs mer om föräldraansvar, ungdomar, alkohol och langning på www.tänkom.nu.

Vi önskar er ett trevligt valborgsfirande!
I helgen är det biltvättarhelg! Den 21-22 april är vi många som vill göra bilen vårfin genom att ta bort vägsalt och andra avlagringar.

Men du! Välj ett miljö- och vattensäkert sätt när du ska tvätta pärlan! Att ta fram högtryckstvätten och spola av bilen på uppfarten eller ute på gatan är aja baja! Då rinner alla giftiga ämnen samt rengöringsmedel rakt ut i naturen!

Välj istället att tvätta bilen i en tvätthall! Där finns filtersystem som tar hand om de farliga ämnena. Numera finns det dessutom tvätthallar som renar och återanvänder tvättvattnet.

Trevlig tvätthelg!

#miljövänligt #biltvätt #tvätthall #tvättarätt