Länsstyrelsen Kalmar län

Länsstyrelsen Kalmar län Follow

Länsstyrelsen är en statlig myndighet som finns nära människorna i varje län.

http://goo.gl/TkmZ8A

492 Followers  18 Follow

Share Share Share

Bödakusten är inte bara vacker. I de sandiga markerna finns ett myllrande växt- och djurliv med massor av sällsynta och spännande arter. Men idag är många av dessa arter hotade – deras livsmiljö håller på att försvinna. Länsstyrelsen har därför deltagit i EU-projektet Sand Life som avslutades i våras. Genom projektet har vi kunnat återställa de mest värdefulla sandiga markerna på #Öland.
Tusentals ton #plast flyter omkring i haven och spolas i land på stränder världen över. På #Länsstyrelsen arbetar vi med frågan på flera sätt. Vad kan du göra, utöver att plocka skräp i naturen? Prioritera så här: 1) Minska din plastkonsumtion. 2) Återanvänd dina plastprylar. 3) Källsortera och återvinn. Och påminn gärna andra om att det är lag på att #källsortera i Sverige!
Trevlig lucia från Länsstyrelsens eget #luciatåg! Där alla som vill får vara med och vara precis vem de vill. Vi arbetar för inkludering och utmanar begränsande normer. Julen är en tid för glädje, medmänsklighet och kärlek – precis som resten av året! #allafårvaramed
Vad är egentligen en #lussevaka? ”I mina kretsar är det en slags ursäkt för att supa sig redlöst full utan någon egentlig anledning." (Anonymt citat). Har du koll på vad din #tonåring ska göra ikväll? Försök att prata med tonåringen på hens villkor. Visa intresse och berätta att du bryr dig. Försök få din tonåring att dela med sig, men undvik förhörsmetoder.
I Kalmar har vi under året satt upp 20 mulmholkar runt om i länet. En mulmholk är insekternas och fåglarnas konstgjorda hotell fyllda med ekspån och löv.
Idag är det Mänskliga Rättigheternas dag och vi ser tillbaka på en strålande vacker septemberdag – avslutningen på Kalmarsund Pride 2018. En dag när tusentals länsbor stod upp för #HBTQIA-personer och alla människors rätt att vara och älska vem de vill. En otroligt viktig fråga som inte får begränsas till bara en dag eller vecka om året. Mänskliga rättigheter är en av våra viktigaste frågor årets alla dagar. #kalmarsundpride #pride #mänskligarättigheter #hbtq
Ett välbesökt öppet hus på residenset. #residensetkalmar
Det traditionsenliga pepparkakshuset skimrar nu i residensets köksfönster. I år blev det Stadsmissionens tur att få sitt hus i pepparkaksform. Glad andra advent!
I våras fick Sveriges alla hushåll en broschyr som berättar hur du kan bli bättre förberedd på att klara kriser. I checklistan inuti finns tips på vad du kan göra för att bättre klara av strömavbrott, vattenavbrott och andra kriser.

Om du saknar broschyren kan du ladda ner den via dinsäkerhet.se
Var är alla fjärilar? Veronikanätfjärilen (bilden) är akut hotad. I Kalmar län har vi ett särskilt stort ansvar eftersom den bara finns här och på en plats till i hela landet. #Länsstyrelsen jobbar för att arten ska finnas kvar. Vi röjer, slåttar, sår och planterar blommor samt samarbetar med markägare, kraftbolag, Trafikverket och Nordens Ark.

Vill du också hjälpa #fjärilar och #bin? Ge en julklapp i form av ängsfrön eller kryddväxter till nära och kära!
Sommaren kommer vi nog alla att minnas på grund av det allvarliga läget med #torka och #foderbrist. Länsstyrelsen hjälpte lantbrukare och djurägare med stöd och åtgärder tillsammans med med andra intressenter i länet.
60 ton bly och 5 ton arsenik(!). Det togs bort från området runt Pukebergs glasbruk förra året. Titta på filmen i lucka 5 på vår facebook om du vill veta mer om arbetet med sanering av förorenade områden i länet.