Mama Qaisara Qisya Qayra

Mama Qaisara Qisya Qayra Follow

πŸƒOur homeschooling journey πŸƒ
🌴#seronokbelajardirumah 🌴

https://facebook.com/qisyara.qay

3,374 Followers  284 Follow

Share Share Share

Untuk makluman segala urusan pos, pembantu saya yang uruskan. Jadi saya mohon maaf kerana lambat update tentang ni. πŸ™πŸ»
Tugasan Khas Ke 2 hanya untuk peserta #MGKC2017 yang mendaftar akaun IG sahaja. 
Bermula hari ni 11.12.2017 sehingga 15.12.2017

Pilih salah satu tajuk dari senarai aktiviti dalam gambar di atas.

Upload di IG (pastikan tak private) dengan hashtag berikut:
#MGKC2017TugasanKhas2
#malaysiageniuskidschallenge2017 #seronokbelajardirumah #projeksicilik
Terima kasih kepada penaja design Sijil penyertaan #malaysiageniuskidschallenge2017 
#seronokbelajardirumah #projeksicilik
Copy paste semua hashtag ini pada info gambar tugasan πŸ‘‡πŸ»πŸ‘‡πŸ» #MalaysiaGeniusKidsChallenge2017 #MGKC2017Minggu2 #seronokbelajardirumah #projeksicilik
Boleh la kalau nak COD bagi kawasan berhampiran :

1. Pn. Zakiah Muhd, Singapura
FB: Sarah Bal-kiss
IG: @sarah_balkiss 
http://www.wasap.my/6590614314
2. Pn. Dianna Razali, Putrajaya
http://www.wasap.my/60173138181
3. Pn. Hidayah, Seri Kembangan
FB: Hijab B Enam Puluh
Ig : @hbsixtyonlinestation
http://www.wasap.my/60172535635
4. Pn. Eina Tholhah, Shah Alam
http://www.wasap.my/60124506731
5. Pn. Norshaila Yusof, Mentakab/Raub
http://www.wasap.my/60133562795
6. Pn. Rohani Misrin, Gelang Patah (Johor)
http://www.wasap.my/60137533270
7. Pn. Hasnizom N Muzaffar, Melaka
http://www.wasap.my/60196753187
8. Pn. Nadiah Ahmad, Bangi 
http://www.wasap.my/60123141422
9.  Pn. Azizah Binti Mohd Zan, Gombak
http://www.wasap.my/60132223057
10. Pn. Rosmaria Mokhtar, Kuantan
http://www.wasap.my/60139710365
11. Pn. Nurulbalqis Binti Md Zin, Senawang Negeri Sembilan 
http://www.wasap.my/601120982336/
4 hari je lagi!!! Sabtu ni kat Kuantan jom kita buat BBM pelbagai guna ni nak? Boleh belajar membaca, mengira dan bercerita. 
Asalnya nak buat "lembu Interaktif" yang boleh "poo poo" tu. Tapi susah pulak nak cari kotak untuk 30 orang kan? 
Kali ni ibu buat sama2 dengan anak. Boleh bincang dulu dengan anak haiwan apa jadi pilihan. Lepas tu kita buat sama-sama. Mama Q bantu. 
InsyaAllah akan berkongsi tips βœ… Seronok belajar di rumah. Maksudnya di sini bukanlah belajar cara formal ye. Objektifnya anak2 bermain sampai tak perasan mereka sedang belajar. βœ… Anak tak suka kraf apa nak buat?
βœ… Ibu tak perlu ada tangan yang seni pun boleh beraktiviti kreatif dengan anak. 
Bagaimana caranya? Nanti kita sembang santai bersama ye. Saya percaya ramai ibu yang dah pun tahu cara ni melalui pembacaan mahupun pengalaman. Tapi tujuan Mama Q ke sana lebih kepada berkongsi pengalaman sendiri juga. 
Semua aktiviti yang kita buat nanti memang sesuai dilakukan di rumah dengan anak-anak. 
Hanya DIY BBM je?

Dah tentulah tidak. Kita akan buat 3 kraf, permainan comot dari sabun dan ada permainan kecergasan fizikal juga.

Hanya rm40 untuk semua aktiviti ni termasuk ibu dan seorang anak.

Harga istimewa buku terbitan Mama Q hany untuk yang hadir ke bengkel ni nanti. 
Daftar sekarang. Sempat lagi ni.

#bengkel
#seronokbelajardirumah
Copy paste semua hashtag ini pada info gambar tugasan πŸ‘‡πŸ»πŸ‘‡πŸ» #MalaysiaGeniusKidsChallenge2017 #MGKC2017Minggu1 #seronokbelajardirumah #projeksicilik
Tonton channel 114 tv AlHijrah ye. Mama Q slot yang kedua. Lepas ni. Mungkin jam 8.30am atau 8.45am.

Sedia ye semua peserta #MalaysiaGeniusKidsChallenge #MGKC2017
Sebentar sahaja lagi tugasan pra MGKC2017. Tema Maulidur Rasul yang bertajuk "Buku Interaktif". Ini adalah salah satu cara pendedahan kepada anak untuk mengenal keperibadian Rasulullah S.A.W dengan cara pembelajaran yang mudah & menyeronokkan.

Tidak semestinya design buku tersebut sama dengan apa yang ditunjukkan di tv alhijrah tu. Ikut kreativiti ibu untuk menarik perhatian anak supaya tercapai objektif dan mengikut tajuk task hari ini iaitu " Buku Interaktif". Ikut pada tahap perkembangan dan pemahaman anak anak ye. Kalau belum boleh membaca dan menulis, berikan aktiviti melukis, mewarna, menggunting dan menampal. 
Tak nampak gambaran?? Saksikan Mama Q bersama Qaisara di TV AlHijrah antara jam 8-10 pagi.

#malaysiageniuskidschallenge #MGKC2017 #seronokbelajardirumah
Peserta MGKC 2017:

Dah bersedia ke nak sahut cabaran ni? Jom kita panaskan suasana meriah MGKC dulu nak? 
Ini ada satu tugasan khas tapi tak wajib. Kena upload selewatnya Sabtu pagi 2 Disember 2017.

Kalau sesiapa yang tak ada tv atau tak ada siaran alhijrah, boleh tengok kat website tv alhijrah. Kalau tak boleh juga tak apa sebab tak wajib, tapi ada 1 hadiah . Saja nak kasi panas line dulu sebelum ibu & anak beraksi minggu depan 😁. Esok, Jumaat 1 Disember 2017, Mama Q akan live di tv alhijrah bersama seseorang. Dengan siapa tu? Ha tengok la nanti.

Rancangan DIY Khas sempena Maulidur Rasul. Bersedia depan tv antara jam 8-10 pagi. Nanti pagi Jumaat ni Mama Q update masa yang tepat.

Jadi, peserta dikehendaki menyediakan bahan-bahan berikut sebelum siaran bermula. :

1. Kotak bijirin yang telah dipotong atau boleh juga gunakan kad manila/kotak

2. Kertas warna/kertas A4

3. Pen marker hitam

4. Pen warna atau pensel warna (optional)

5. Gam (gam biasa pun boleh)

6. Gunting

Kepada penaja yang dah beri maklumbalas awal, terima kasih dan saya dan print siap2 nama penaja ni untuk bawa bersama untuk promosi MGKC nanti. Harap sempat la promote. *jangan lupa follow fb Seronok Belajar di Rumah, Projek Si Cilik dan Malaysia Genius Kids Challenge tau. Sebab tugasan mingguan akan keluar antara 3 fan page ni. (nama pun cabaran kan? 😁)
Cuti sekolah ni buat apa ye? Kalau tak tau nak buat apa sepanjang cuti ni meh la join aktiviti ibu dan anak ni. Sebelum tu nak bagitau program ni untuk umur anak dari 3-9 tahun.

Program apa tu?
.

Malaysia Genius Kids Challenge

Apa tu? .
.

Ha ni nak bagitau kepada sesiapa yang belum tahu lagi, program ni adalah anjuran Mamaa Q Tri dari Seronok Belajar Di Rumah dan Nadiah Ahmad dari Projek Si Cilik. (Swipe gambar untuk baca cara meyertai program ni.) #MGKC2017 
#malaysiageniuskidschallenge2017
#seronokbelajardirumah #kembarakraftiviti
Kali ni Mama Q berkolaborasi dengan Phonics Smart Teratak Mukmin pulak. 
Orang Kuantan dan sekitarnya.
Aktiviti ibu dan anak sempena cuti sekolah ni. Kita nak belajar buat "multipurpose pouch". Eh kalau dengan Mama Q memang belum pernah nak buat aktiviti menjahit lagi. Bukan dari kain tapi dari plastik. Macam mana tu? 9 Disember ni Mama Q tunjuk caranya dan kita buat sama-sama dengan anak ye.

Rebut peluang ni sebab sangat murah yurannya dan korang akan bawa balik 4 hasil kerja. Mama Q datang dari Seremban ke Kuantan bukan dekat tau. Tapi nak berkongsi idea untuk beraktiviti kreatif bersama anak supaya anak berasa #SeronokBelajardiRumah

Lokasi : Tinta Ori, IM5(Atas bsn) 
Yuran : RM40 πŸ‘©β€πŸ‘¦Aktiviti ibu& anak (berusia 3 tahun ke atas)

Untuk sebarang pertanyaan boleh terus hubungi Pn. Rosmaria Mokhtar 60139710365

#programcutisekolah #kuantan #seronokbelajardirumah #cutisekolah