Милена Костић

Милена Костић Follow

💻 www.mamaizmagareceklupe.com
👧👦👧👦👶#dnevnadozavelikeporodice #super3plus
#savetnicazadojenje @ugroditelj
📝 @demetra.portal
👩‍💼@mamenovosadjan

https://www.mojedete.info/mama-iz-magarece-klupe-zeleli-smo-veliku-porodicu/

11,360 Followers  1,771 Follow

Share Share Share

U 5 najčešćih pitanja koje dobijam je sa kojim brojem dece je najteže (bilo). ⤵️
.
Rekla bih – sa svima. Iz ovog iskustva sa njih petoro i posle više od 9 godina, prva stvar koju sam prihvatila je da se roditeljstvo uči, a drugu – da je svako dete za sebe. To je filozofija koja se i krije iza inspiracije za ime bloga – koliko god dece da imaš, sa svakim ipak (nešto) učiš iz početka, kao u magarećoj klupi.
. 
A da li će vam teže pasti jedno (prvo) dete, sa dvoje ili petoro mislim da isključivo zavisi od ličnih listi prioriteta, ali i doživljaja kako mislite da to roditeljstvo treba da izgleda, pa time i koliko će lako ići ta tranzicija sa prethodnog stanja na novonastalo.
. 
Lično, meni je najteže bilo sa dvoje. Teško mi je bilo da nekako usaglasim sama sa sobom kako to treba da izgleda – od samog dana, pa do nekih odluka. Sebe se nekako sećam kao večito ljute, nervozne, koja skoro da traži izgovor da viče, a onda se bori sa sobom i grižom savesti zbog istog. Iza svega toga je ležalo neosvešćenost o važnosti životnih uloga i kad sam, uz pomoć radionica koje je organizovala psiholog vrtića uočila to, lagano je počelo sve da se slaže. Danas, sa troje dece više, daleko sam od savršenog i u postupcima i u namerama, ali sam mnogo svesnija nekih stvari i učim mnogo o sebi, a time mislim da postajem sve bolja u ulozi mame.
.
/*isečak iz intervjua za portal Moje dete - > ceo tekst možete pročitati na linku u opisu profila/
. 📸 @spoma_avramov
#mamapetorodece  #porodicnafotografija #mamaizmagareceklupe
Još malo o roditeljskom samoispitivanju.⤵️
Pre par dana sedimo u piceriji sa klincima i za stolom pored nas je porodica sa troje dece. Starije dete je dečak, nekih 6,7 godina, a mlađe su bliznakinje negde kao Irina.
Njihov ulazak je bio bučan - mama je davala mužu instrukcije gde da prođe sa blizanačkim kolicima ("Pomeri to ovamo!" "Kako to guraš?") i sva nezadovoljna sela za sto. Odmah mu je prosto naredila da ode i zatraži šifru za WiFi, a kad je stariji sin pitao oko izbora jela, odbrusila mu je da slobodno on može da uzme decu ("Deca plaču. Ne znam šta hoćeš od mene?").
Net, kao za inat nije radio, napadala je muža oko toga dok je jedno mlađe mahnito cupkala u naručju i pevušila brojalicu na engleskom.
Mučnih 10 minuta su čekali porudžbinu. Mučnih i za njih i za nas jer je žena sve vreme nešto prebacivala mužu.
Kad je stigla porudžbina, odrasli su bili usred još jedne prepirke oko interneta, a stariji je zatražio da mu iseku parče. Što se nije desilo, pa je uzeo sam nož i počeo da seče. I nož je iskliznuo. Mama se okreće njemu sa svim epitetima zašto je takav kakav je. Dete snuždeno počinje da plače.
. 
Imala sam samo jedno pitanje mužu - jesam li ja takva? Zateknem sebe kako vičem nekad bez razloga, kako me gluposti izbace iz takta. Vidim svoj odraz u toj ženi kojoj se slučajno ukrstio put do nas. "Nisi. Znam šta me pitaš, nisi."
Sebe takvu pamtim kad ih je bilo dvoje. On kaže da sve gledam više samokritično no što treba. Da nisam nikad koristila priliku da njemu spočitavam radi kontriranja, da nisam bila namerno zlobna.
Al ona griža savesti koja je duboko usađena ne može tek tako da izvetri.
Izgleda je najteže sebi oprostiti. Čak i stvari za koje drugi, sa strane, kažu da postoje samo u vašim mislima.
.
(📸 moja @spoma_avramov)
#mamapetorodece #maminedileme #roditeljstvo
Iza ove i narednih fotografija iz serijala "I ja, mala, želim fotke u lavandi", krije se podmićivanje sladoledom i dvodnevno mirisanje na gore pomenutu lavandu.💮
Bar nas 2 dana komarci nisu dirali.
Za fotke zaslužna, znate već, @spoma_avramov.
#mamapetorodece #mamaideca #porodicnafotografija #lavanda
Ima li išta veće od roditeljske griže savesti? Meni se čini da nema.
. 
Kad je Kaća imala neke 2 nedelje, u želji da se upristojim za izlazak napolje, trebalo je da skoknem da kupim grudnjak. Znate kako to u školicama savetuju da ne kupujemo do posle porođaja, jer ne znamo hoće li se te korpice još povećati? Tako sam i ja to štreberski poslušala. I, eto, približavao se momenat odlaska u prve šetnje sa bebom, a ja nisam znala šta ću. I dođoše baba i deda da pričuvaju bebu, ja ostavila mleka kao trojke da imam, i kolima otišla sa mužem do centra. Do ciljane prodavnice sa mišlju - ako nema tu, nema veze, nemam ja kad to, moram kući. Sreća pa je bilo mog broja, inače bih već hiperventilirala.
Sledeća zgoda beše malo posle toga gde me muž bukvalno nagovorio da skoknem do salona da sredim nokte.
Ja sam njega nagovorila da šeta kolica sa bebom po kvartu, za svaki slučaj, ako bebi zatrebam, a zadržim se. Nisam joj zatrebala, al presedela sam kao na iglama.
Dugo posle sam hvatala sebe kako gledam na sat u salonu, pokušavajući mislima da sve to ubrzam, propuštajući zadovoljstvo ugađanja sebi, ili bar mir i tišinu na neko vreme.
I, priznajem, još uvek se ponekad borim sa tim. Treba prevladati osećaj da sopstvene potrebe, možda nekad trivijalne, ipak postoje, pa čak i ako većinom one dečje smatrate prioritetnim.
Al, kako često kažem i napišem, roditeljstvo se uči, a i menja nas - tera nas da se preispitujemo, analiziramo i, zajedno sa decom, rastemo.
#maminovreme #maminzivot #maminedileme #momstruggles #mamabloger #mamapetorodece #mamaizmagareceklupe
Učimo o sebi na neočekivane načine. Recimo, shvatam da sam malo više tvrdoglava, jer radim vežbe i dok imam osećaj da ću se raspasti. I danas ne mogu da ustanem i hodam. Ali, hej, nije li to sjajan izgovor da ne ustanem iz kreveta? 😁
. 
#Repost @melinda.stottpilates with @kimcy929_repost
• • • • • •
Milena je jedna od retkih mojih vezbaca koja nema strukturalni problem koji zahteva posebnu paznju. Sa njom je progresija jednostavna, brzo savlada nove pokrete, prebaci fokus i vlada svojim telom u prostoru dobro👌🤸‍♀️ Ali, zato kad joj uocim slabu tacku, rado pojacam intenzitet i ne obazirem se na neverbalnu komunikaciju sa kojom mi stavlja do znanja da joj je tesko😁💪❌ Jer trebas i ti to mozes 💪 @mamaizmagareceklupe .
#individualnitrening #stottpilates #pilateslover #leto2019 #progress
Kako se što lakše spakovati za put? Pa, verujem da imam šta pametno da kažem pošto uspevam da spakujem nas 7 u 2 kofera. 😊 Dobro, 2 kofera i 1 putnu torbu.
Pišite u komentare kako vam se čine saveti, ali i svoje ideje i predloge ako ih imate - svima će značiti.⤵️
I, srećno vam pakovanje!🤞
#putovanjesadecom #odmorsadecom #letovanjesadecom #planiranjeputovanja #dnevnadozavelikeporodice #mamapetorodece #mamaizmagareceklupe
Kad sam bila mala, volela sam da čitam bajke, onakve kakve su originalne verzije, ne holivudski prilagođene. Opus Braće Grim je bio sastavni deo toga. Ta stara, istrošena knjiga, nasleđena od pre 2 generacije, sada čeka ove moje klince da se upoznaju sa njima.
Mada, danas većinu tih bajki već znaju kroz crtaće. Neki od njih imaju već toliko obrada i verzija da verujem da ne bi uspeli da ih izbrojimo. I ja ih volim sve, iako možda 30 i kusur godina više no što bi trebalo za to. 
I nekako mi poseban šmek imaju verzije koje nisu holivudske produkcije, već sa nekog drugog govornog područja.
Danas smo gledali "Tajni agent Mjau", inspirisan bajkom gore pomenute braće Grim - Bremenski muzikanti. Film je došao iz nemačko-belgijske produkcije, mio i nežan, iako je osnovna radnja u duhu pravog trilera. Bucmasta maca Marni, ljubiteljka detektivskih serija, upada u seriju dešavanja, udružena sa petlom, magarcem i psom. Jedan lep predah u današnjem danu gde svi jurimo, trčimo, galamimo.
Pa, ako ga niste pogledali, odvojte jedno popodne i otiđite sa klincima, uživaće i oni sa 3 i oni sa 13 godina. 😊
.
🎁 A ako ste iz Novog Sada (ili vas put nanosi ovde za vikend), u saradnji sa @megacomfilm poklanjam vam 2X2 karte za subotu, 13.07.2019. i projekciju u 15.45h @cineplexxpromenada.
Imate 2 zadatka:
✔️ da bi znali ubuduće šta se novo sprema u bioskopima (svuda, ne samo ovde u NS), zapratite @megacomfilm ;
✔️ napišite mi u komentarima koji vam je crtati film prirastao srcu.
Igramo se do petka ujutru.
.
***film se prikazuje i u drugim gradovima, pa nemojte da propustite priliku da ga pogledate. ☝️
: #TajniAgent #marini #ubioskopu #preporuka #vremesadecom #raspust /#gifted
Često dobijam pitanja vezano za to kad mi je - u kom periodu i sa koliko dece bilo najteže. I ne libim se da priznam da je to bilo prve godine kad ih je bilo dvoje. Shvatam da sam bila u pokušaju da budem super keva prema oboje, da budem dosledna i stroga u vaspitanju na iste načine, da se ono prvo ne zanemari, da nije ljubomorno, da si posvećen onom drugom kao prvom, da se izboriš sa grižom savesti što to nije tako, da ih animiraš i podstičeš u razvoju,... I na kraju provedeš tih budnih 18 sati galameći, ljuteći se i upropastivši dane i sebi i bližnjima.
Bože, kako bih nekad volela da mogu te dane da vratim! Može da mi se priča kako se deca ne sećaju prve 2 godine života, al ne znam ko može da mi garantuje da l sam nešto već upropastila u tom periodu. Koliko toga u karakteru sam odredila tim nekim mojim reakcijama, a da nije bilo kao apsolutno da će biti odlika?
Prosto rečeno - koliko sam us*ala sve? Možda sam se posle presabrala. Možda sam nešto i oporavila. A možda će mi deca uvaljati unuke jer nemaju kome, a ne što misle da mogu da im nečim doprinesem.
A možda je ova napolju kiša samo previše sumorna, a retrogradni merkur me tuče (mada, dok me ne raspali struja il' mi izgube paket, sve pet!).
. /#tb na prošlogodišnji rođus, 📸 ovekovečila @spoma_avramov /
. 
#mamabloger #mamapetorodece #mamaizmagareceklupe #momblogger #momstruggles  #momsstyle #mamablogerica #ijasamsupermama #summerstyles #summermom
Podseti me jedna anegdota danas na jednu od pre 2,5 godine, a čiji glavni činilac je bila mala šmizla sa fotografija.➡️
U vrtiću, tada starijoj jaslenoj grupi, vaspitačice su im stavile neku igračku na policu ormara i deca su pokušavala da je dohvate. Najviše njih je skakalo da dohvati, a neki su bacali druge igračke da je dohvate. Anastasija, do tada ćutke posmatrajući sve to, u jednom momentu dovlači stolicu, penje se, uzima igračku i daje je vaspitačici. Sa sve izrazom lica "A šta je problem?". 😁
Tako je čovek može najlakše opisati. Tipično #trećedete, neprimetna, ne ističući svoje potrebe onoliko glasno kao ostali, samo uleti i rešava stvar. U svoju korist, naravno. 😂
.
Duks i Mali paradajzići su @ligu_ligu, a korišćenjem koda "10mamaizmagareceklupe" pri kupovini imate popust za isto. 
#liguligu #maliparadajz #odecazadecu #igrackezadecu #mamaizmagareceklupe
Ovih dana izređaše se odlasci na bazene i plaže. Dok se borim sa sopstvenom teskobom skidanja u kupaći kostim, i ljutnjom na sebe što novo letnje doba dočekujem sa figurom koju ne želim, pogled sam beži po okolini.

Mi smo gojazna nacija. Tačka. Svako treće, četvrto dete koje vidim davno je prešlo od onoga debeljuca u ozbiljno gojazno.

A mi uz tu decu, ni mi nismo ništa bolji. Salo se savija, celulit ljulja, daha smo bez.

I niko se ne uzbuđuje izgleda zbog toga.

A primetno je da smo otišli u drugu krajnost. U želji da doskočimo raznim medijima koji nas zaskaču svako malo kako treba da izgledamo, počeli smo da se busamo kako su gojazna tela u redu.

Nije u redu. [novi tekst je na blogu, a link ka njemu je u opisu profila]
#blog #mamablogerka #mamabloger #momblogger #mamapetorodece #mamaizmagareceklupe
Dan koji je mirisao na utorak, a završio se kao ponedeljak. Trebala sam verovatno detaljnije izučiti sve te današnje astrološke uticaje, al sad je kasno.
Stoga, jedna fotka od vikenda iza nas, kao uvod u jedan tekst koji će vas sutra čekati na blogu.
I kao pilula za uklanjanje anksioznosti današnjeg dana.
(📸 by @marimarusic)
#vikendbeg #letojetu #mamapetorodece #mamaizmagareceklupe
Volimo da putujemo i volimo da putujemo kolima. Godinama, samo se nametalo šta je to što olakšava ta putovanja kad imate sitnu decu, kao mi. Ovo su neke nasumično nabrojane ideje koje pale kod nas.
.
Ovo je prvi od videa na tu temu - značiće mi ako ostavite komentar kako vam se čini. Ili svoj neki trik.
#putovanjesadecom #odmorsadecom #letovanjesadecom #planiranjeputovanja #dnevnadozavelikeporodice