Nova - Utb, FoU & Affärsutv

Nova - Utb, FoU & Affärsutv Follow

Genom att erbjuda utbildning, forskning och affärsutveckling har Nova en nyckelroll för att bidra till regional utveckling.

http://www.oskarshamn.se/nova

129 Followers  15 Follow

Share Share Share

Du missar väl inte årets IT Sydostmässa i Blomstermåla den 4 april. Sista anmälningsdagen är den 30 mars. Mer info hittar du på www.atrinova.se
Idag avtackar vi Fredrich Snygg med en spellunch i Oskarshamns Pinball Associations lokal. Må bäste hen vinna!
#novaoskarshamn
Fantastiskt väder och vårblommor vid entrén. Trevlig helg!
#novaoskarshamn
Idag hittar vi Eva och Linnéa i huvudstaden på vårens YH-dag! Temat för dagen är kvalitetsarbete inom yrkeshögskolan, något som vi ägnar oss mycket åt på Nova. Förutom intressanta föredrag hålls workshops där deltagarna kan dela med sig av sina egna erfarenheter och lära av varandra. #novaoskarshamn #myh #yh#yhdagen #kvalitetsarbete
Idag övar våra blivande Tandsköterskor på att ta röntgenbilder. Det är Folktandvården på Slottsgatan som står som värd för övningen. Till sin hjälp har de Tage, en docka som är specialdesignad för ändamålet.
#novaoskarshamn #yhutbildning #tandsköterska #tandsköterskeutbildning
Ansökan till stiftelsen SKAPA är nu öppen!
Mer information hittar du på www.stiftelsenskapa.se
Internationellt besök inom EU-projektet BRILLIANT där deltagarna vill lära sig mer om Oskarshamn, kärnkraften och kärnbränslecykeln!

Nu är Eva från Nova och Waclaw Gudowski från KTH på väg mot kärnkraftverket för ett studiebesök tillsammans med 27 deltagare från Lettland, Litauen och Polen. På bussen finns bland annat den polska ambassadören och den polska viceministern i energifrågor. Vi önskar dem alla en lärorik och trevlig dag!
#novaoskarshamn #attraktivaoskarshamn #oskarshamnskommun
YH-utbildning - en viktig rekryteringsbas för många företag i regionen. Nu kraftsamlar vi inför nya ansökningar till YH-myndigheten!

Med anledning av att Kalmar Län blev en vit fläck på YH-kartan när beskedet om vilka utbildningar som beviljats statsbidrag kom i februari i år anordnade Nova och Teknikcollege Östra Småland idag ett möte där Laila Naraghi fick möta representanter från näringslivet och Regionförbundet för att inhämta kunskap och tankar för att lyfta frågan i det nationella riksdagsarbetet.

Möjligheten att ha tillgång till utbildning regionalt poängterades av företrädarna från Näringslivet vid ett flertal tillfällen under mötet. 
Det Laila tog med sig efter mötet var att YH-utbildningarna är en väldigt viktig rekryteringsbas för vårt näringsliv. Industrins kompetensbehov måste kunna tillgodoses för att regionen ska gå en ljus framtid tillmötes. Fler utbildningsplatser inom YH hjälper inte om vi inte blir tilldelade utbildningar. Vad säger regleringsbrevet om YH-Myndighetens ansvar när det gäller regional fördelning av utbildningsplatser?

Vid mötet beslutades också att Näringslivet ställer sig bakom en skrivelse som kommer att skickas till utbildningsdepartementet inom kort. Det ska också undersökas om vi kan få till ett möte på departementet i Stockholm för en direkt dialog med representanter från våra företag. Dagens möte kommer också att följas upp under de närmaste månaderna.

Vi vill också passa på att tacka alla inblandade för ert stora engagemang! Nu tar vi nästa steg och vi gör det tillsammans.
#novaoskarshamn  #attraktivaoskarshamn #teknikcollegeöstrasmåland
Fler vill lära sig mer om Oskarshamn, kärnkraften och om kärnbränslecykeln

Halva EU-projektet BRILLIANT (Baltic Region Initiative for Long Lasting Innovative Nuclear Technologies) är genomfört och Oskarshamns kommun har fått beröm för de studiebesök som arrangerats. Projektet är ett samarbete mellan olika universitet, forskningsinstitut och industri runt Östersjön med målet att studera långvariga hållbara utvecklingsalternativ inom kärnkraftstekniken.
När det gjordes halvtidsavstämning för projektet var det Oskarshamns del och studiebesöken som fick särskilt beröm. Hur man i Oskarshamn arbetar med kunskap, samhällsengagemang och information inspirerar och lockar allt fler till Oskarshamn.

Den 21-22 mars är det dags för ett nytt besök. I höstas var en av deltagarna den polske ambassadören i Sverige. Han kommer tillbaka och den här gången har han med sin den polske viceministern i energifrågor. Totalt blir det 27 deltagare från Lettland, Litauen och Polen. - Jag blev mycket glad och stolt när jag fick höra i Bryssel i slutet av januari vid halvtidsavstämning-utvärdering av Brilliant-projektet att det vi gör i Oskarshamn uppskattas så mycket. Det finns knappast bättre sätt att vinna samhällsacceptans än det vad vi gör: Presentera en pålitlig och säker kärnkraft i hela bränslecykels sammanhang. Ett stort steg mot ett ledande kärnkraftskomptenscenter för baltiska regionen har gjorts! Grattis och tack Nova, grattis och tack SKB! ”, säger Professor Waclaw Gudowski, KTH
#novaoskarshamn #attraktivaoskarshamn #oskarshamnskommun #kärnbränslehantering #okg #skb #kth
Minister på besök!
Bengt och Anna är våra representanter när Oskarshamns kommun, SKB och akademin avslutar veckan med att diskutera kommunens utvecklingsfrågor och samverkan för omställning och förnyelse tillsammans med Helene Hellmark Knutsson, Minister för högre utbildning och forskning. Dagen har bland annat inneburit en presentation av SKB, studiebesök på Äspölaboratoriet, en lunch med akademin och en hel rad olika presentationer, bland annat en om Novas roll i det här viktiga arbetet. 
Deltagarlista:
Peter Wretlund - Kommunstyrelsens ordförande Oskarshamns kommun,
Rolf Persson - Kommundirektör Oskarshamns kommun,
Sven-Gunnar Persson - Samordnare Oskarshamns kommun,
Laila Naraghi - Riksdagsledamot,
Bengt Karlsson - Rektor Nova,
Anna Rockström - Koordinator Nova,
Christopher Eckerberg - Vd SKB,
Mikael Östling - Prorektor KTH,
Catherine Legrand - Prorektor Linnéuniversitet,
Ulf Karlsson - Prefekt Linköpings universitet,
Folke Snickars - Professor em KTH
#novaoskarshamn #oskarshamnskommun
Kraftsamling inför nya ansökningar till YH-myndigheten!
Efter att Myndigheten för yrkeshögskolan (MYH) i februari meddelat vilka ansökningar som beviljats statsbidrag, stod det klart att Kalmar län i år är en vit fläck på YH-kartan. Så vill vi inte att det ska se ut i framtiden.

Nu har Nova och Teknikcollege Östra Småland bjudit in företag i Oskarshamn till ett möte på måndag. Vid mötet kommer vi att berätta kort om läget och vilka åtgärder som redan är på gång i regionen. Men framför allt vill få in tankar och åsikter från företag och arbetsgivare, för att se hur vi tillsammans kan arbeta för att nå ett bättre resultat framöver. 
Riksdagsledamot Laila Naraghi kommer också att närvara för att inhämta kunskap och tankar för att lyfta frågan i det nationella riksdagsarbetet. Vid mötet kommer även Peo Fahlström på Regionförbundet sammanfatta en analys av ansökningsomgången ur Kalmar län-perspektiv samt informera om vad Regionförbundet gör i frågan.
#novaoskarshamn #yhutbildning #myh #atraktivaoskarshamn
Idag är vi på spännande studiebesök till Gårdsfisk i Skåne med föredrag från VCO kring hållbart vattenbruk på land.