Nova - Utb, FoU & Affärsutv

Nova - Utb, FoU & Affärsutv Follow

Genom att erbjuda utbildning, forskning och affärsutveckling har Nova en nyckelroll för att bidra till regional utveckling.

http://www.oskarshamn.se/nova

147 Followers  16 Follow

Share Share Share

Klassen DKP15 (Drifttekniker, kraft- och processindustri) har under vårterminen arbetat med sina examensarbeten och under måndagen och tisdagen var det dags för redovisning! Efter det firade man med tårta och i nästa vecka stundar examen innan två års studier är avslutade, och en ljus arbetsmarknad väntar! #novaoskarshamn #yh #yrkeshögskola #drifttekniker #examensarbete #examen
Nytt företag etablerar sig i Oskarshamn!

Nu är det klart att BEP International AB etablerar sig i Oskarshamn. Företaget utvecklar, marknadsför, bygger och säljer flytande hybrida biokraftverk för den internationella marknaden. All utveckling och byggnation samt övrig relaterad verksamhet kommer att ske i Oskarshamn. 
Idag kan du läsa om etableringen både i Oskarshamns-Nyheterna och Oskarshamns-Tidningen. Du hittar båda artiklarna i nyhetsflödet på vår hemsida: oskarshamn.se/Nova
#oskarshamnskommun #novaoskarshamn #attraktivaoskarshamn
Idag är det Arbetsmarknadsdagen på OKG. Hos oss får du bl a information om Företagarskolan, aktuella utbildningar mm.
I hela 7 år har Claes-Göran Falk varit vårt kvalitetsankare i YH-utbildningen Drifttekniker kraft- och processindustri. Till sommaren väljer han att bli pensionär på heltid. Vi kommer att sakna honom både som kompetent och driftig kollega och som en ljuspunkt i fikarummet!
#novaoskarshamn #yh
Vi avslutar veckan med en glad nyhet - Nova erbjuder nu även enstaka yrkeshögskolekurser!

Från och med i höst kan den som vill kompetensutveckla sig läsa enstaka kurser i Novas yrkeshögskoleutbildningar. Det är Myndigheten för yrkeshögskolan som nu öppnar för den möjligheten, och Nova har tagit chansen. 
De aktuella kurserna ingår i de ordinarie utbildningarna, och följer samma upplägg. De kurser som erbjuds finns inom helt skilda ämnesområden, allt ifrån kvalitetsteknik och vattenkemi till palliativ vård. ”Det här är en ny möjlighet till kompetensutveckling inom olika områden för både enskilda och arbetsgivare”, säger Eva Lindberg Petersson, verksamhetsledare för Nova utbildning. Platserna är begränsade, och den som är intresserad måste göra sin ansökan senast två veckor före respektive kursstart.

Kursutbudet hittar du på vår hemsida. Oskarshamn.se/Nova
#novaoskarshamn #oskarshamnskommun #yh
Kärnbränslecykeln var i fokus när Kinas ambassadör kom till Oskarshamn

I dag kan du läsa en artikel i Oskarshamn-Tidningen med anledning av att Kinas ambassadör Chen Yuming har varit på besök i Oskarshamn under två dagar. 
Besöket är ett resultat av det strategiska partnerskap som finns mellan Oskarshamns kommun/Nova och KTH kring samarbete runt forskning, utbildning och innovation.

Värdar för besöket är Kungliga Tekniska Högskolan (KTH), SKB International (Svensk Kärnbränslehantering AB) och Oskarshamns kommun.

Under besöket fördes diskussioner om framtida samarbete med fokus på kärnbränslecykeln och man diskuterade även 
de svenska landvinningarna inom området för att få kunskap om det arbete som Oskarshamns kommun via Nova m.fl. bedriver när det gäller Äspölaboratoriets framtida utveckling.
#novaoskarshamn #oskarshamnskommun #skb #kth
Innovationstävling! 
Ett konsortium bestående av bland andra fyra svenska städer, SLU, E.ON, ICA Fastigheter, Veolia och Kraftringen har utlyst en Open Innovation tävling om idéer till hur industriell överskottsvärme kan användas för matproduktion i städer. Konsortiet och Vinnova, Sveriges innovationsmyndighet, har tillsammans bidragit till prispotten på två miljoner svenska kronor. Sista inlämningsdag är 2 juni 2017. 
De fyra orterna Lund, Malmö, Oskarshamn och Bjuv söker kreativa partners med innovativa lösningar som kan involveras i ett projekt för att konvertera överskottsvärme till produktion av mat eller annat biologiskt material i städerna. Överskottsvärme från olika källor – allt ifrån enstaka kylskåp till industriella områden – tas inte om hand och blir till nytta utan kyls bort och blir istället ett slöseri med energi och resurser som är skadligt för miljön både lokalt och globalt. 
Läs mer om tävlingen på: www.oskarshamn.se/Nova
#novaoskarshamn #oskarshamnskommun #attraktivaoskarshamn
I slutet av förra veckan besökte stora delar av klassen SPU16 (Specialistundersköterska - äldre) Gotland för att bland annat göra studiebesök på olika boenden, som t ex det välkända och prisade demensboendet Hattstugan. Klassen rapporterar att det blev en underbar resa! #novaoskarshamn #yrkeshögskola #yh #specialistundersköterska #spu #undersköterska #hattstugan
Klassen SPU15 (Specialistundersköterska - äldre) som huserar i Kalmar arbetar just nu för fullt med sina projektarbeten, som avslutar utbildningen. Idag var det bland annat dags för en skrivworkshop och förberedelser inför opponering. I slutet av maj väntar examen och vi önskar klassen lycka till med slutförandet av projektarbetet! #novaoskarshamn #yrkeshögskola #yh #specialistundersköterska #spu #undersköterska #projektarbete
Spår av gammalt liv i det svenska urberget ger ledtrådar för sökande efter utomjordiskt liv!

En ny internationell studie ledd från Linnéuniversitetet kartlägger uråldrigt liv jordskorpan. Studien visar att mikroorganismer som producerar och konsumerar växthusgasen metan djupt nere i berggrunden haft förvånansvärt stor utbredning i tid och rum. - Det är fascinerande att lägga pusslet om hur organismer levt och utvecklats under långa tidsrymder djupt ner i berggrunden, i en minst sagt extrem livsmiljö. Kunskapen och metodiken vi tagit fram är mycket lämpad i sökandet efter utomjordiskt liv, säger Forskaren Henrik Drake. - Unika forskningsförutsättningar via Nova FoU och Äspölaboratoriet i kombination med de bästa forskningskompetenserna har igen resulterat i världsledande forskning inom geosfärsområdet. Publikationer som denna sätter Oskarshamn och Äspölaboratoriet på kartan bland forskare säger Marcus Laaksoharju, Verksamhetsledare Nova FoU.

Läs mer: www.oskarshamn.se/Nova
Foto: Henrik Drake
#novaoskarshamn #oskarshamnskommun #attraktivaoskarshamn #lnu
Kärnbränslecykeln är i fokus när Kinas ambassadör besöker Oskarshamn 
Under två dagar, 10-11 maj, kommer Kinas ambassadör Chen Yuming att besöka Oskarshamn. 
Värdar för besöket är Kungliga Tekniska Högskolan (KTH), SKB International (Svensk Kärnbränslehantering AB) och Oskarshamns kommun. Besöket är ett resultat av det strategiska partnerskap som finns mellan Oskarshamns kommun/Nova och KTH kring samarbete runt forskning, utbildning och innovation. 
Under sitt besök i Oskarshamn kommer Chen Yuming att besöka Oskarshamns kärnkraftverk och SKB:s anläggningar i Oskarshamn; Clab – mellanlagret för använt kärnbränsle, Äspölaboratoriet – den underjordiska forskningsanläggningen på Äspö och Kapsellaboratoriet som är centrum för utvecklingen av tekniken som ska användas vid inkapslingen av det använda kärnbränslet. Det kommer även att föras diskussioner om framtida samarbete med fokus på kärnbränslecykeln.

Målet med besöket är att få insikt i de svenska landvinningarna inom området och få kunskap om det arbete som Oskarshamns kommun via Nova m.fl. bedriver när det gäller Äspölaboratoriets framtida utveckling.
#novaoskarshamn #oskarshamnskommun #attraktivaoskarshamn
Idag vill vi påminna om att ansökningstiden till den populära YH-utbildningen Specialistundersköterska - äldre snart går ut! Till och med söndag den 14 maj går det bra att skicka in en ansökan, och mer information hittar du på oskarshamn.se/nova. 
Välkommen med din ansökan!
#novaoskarshamn #yrkeshögskola #yh #specialistundersköterska #spu #undersköterska #plugga