www.qaseyhoney.com - 2011πŸ‡²πŸ‡Ύ

www.qaseyhoney.com - 2011πŸ‡²πŸ‡Ύ Follow

Blogger|Cooking|Homebaker
event/collab/paidreview
wa/dm/email
FB/youtube - qaseyhoney
tq like, comment n follow
#resepiqaseyhoney
#youtubeqaseyhoney

https://www.youtube.com/channel/UC3DwEM5jq1Hdhi0-cUolAcQ

7,619 Followers  399 Follow

Share Share Share

#resepiqaseyhoney
#resepi #siakap #kamheong
BAHAN2
1 ekor ikan siakap - isi ikan dipotong dadu/asingkan ngn badannya
garam secukup rasa
serbuk kunyit
2 sb tepung jagung
2 sb tepung beras
2 sb tepung jagung
. 
BAHAN KISAR KASAR
2 biji bawang besar
6 ulas bawang putih
1 batang serai
1 inci halia
15 biji cili padi
3 biji lada merah
. 
BAHAN SOS
3 sb serbuk kari
3 sb sos cili
3 sb sos tomato
3 sb kicap
2 sb sos tiram
segenggam kekacang - mixed nuts @naturesheart_my
1-2 pelepah daun kari
1/2 batang lobak merah 
putik jagung
bunga kobis
gula dan garam secukup rasa
minyak masak
. 
CARA PENYEDIAAN
1. Gaulkan ikan bersama garam, serbuk kunyit, tepung jagung, tepung beras dan tepung gandum. 
2. panaskan minyak dan goreng ikan sehingga garing. angkat dan ketepikan.
4. guna minyak yang sama (buang sedikit kalau banyak), tumiskan bahan kisar sehingga naik bau.
5. masukkan serbuk kari dan daun kari. gaul rata. 
6. masukkan pula sos tomato, sos cili, sos tiram dan kicap. gaul rata. 
7. masukkan lobak merah dan air secukupnya. biarkan sehingga lobak empuk. 
8. masukkan pula putik jagung, garam dan gula secukup rasa. 
9. Akhir sekali masukkan kekacang dan bunga kobis. gaul rata dan perasakan rasanya. jika sudah sempurna matikan api. 
10. tuangkan kuah ke atas ikan tadi dan makan bersama dgn nasi putih
.
.
#naturesheart #naturesheartreunion #naturesheartcny
@malina_lina_pg @zalieda @kakakfaa
.
.
.
.
.
.
.
.
.
#qaseyhoney #foodblogger #bloggermalaysia #food #foodporn #foodie #foodgasm #igfood #igfoodie #instagood #instafood #foodphotography #foodoftheday #cooking #icook #lovecooking #masakanrumah #masaksendiri #resepi #homemade #homefood #homecook #kamheong
spt dijanjikan tadi
siap dah #videomasak #siakap #kamheong
#resepi jap lagi taip kat post seterusnya ehh
.
.
#naturesheart #naturesheartreunion #naturesheartcny
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
#qaseyhoney #blogger #foodblogger #tiktok #tiktokmalaysia #tiktokvideo #qaseyhoney #bloggermalaysia #foodbloggermalaysia #blogger #bloggerstyle #bloggerlife #preparedmeals #food #foodie #igfood #foodiesofinstagram #video #videooftheday
hai kesayangan πŸ’•
dah makan lom tu? ade je ni
baru siap masak n baru nak makan 😁
amacam ok x diet qh hari ni
seimbang @ over..nasi besar penumbuk πŸ‘Š je tu
(dalam gambo) lepas tu tambah lagi sepenumbuk πŸ˜…
.
sempena nak #cny tak lama lagi ni..
boleh la qh share idea utk #makanbesar nanti
kali ni #masak #siakap #kamheong
isi ikan tu potong kecik2 jd senang nak makan ramai2 menggunakan chopsticks kan
dalam lauk tu qh tambah kekacang dari @naturesheart_my
senang guna kekacang dari @naturesheart_my
ni tak payah dah nak goreng/bakar lagi dah
tinggal masukkan je dalam #lauk tu
.
nanti qh kongsikan #resepi n #videomasak ok
.
#naturesheart #naturesheartreunion #naturesheartcny
@malina_lina_pg @zalieda @siti1505_kitchen
.
.
. .
.
.
.
.
.
.
.
. 
#qaseyhoney #foodblogger #bloggermalaysia #food #foodporn #foodie #foodgasm #igfood #igfoodie #instafood #foodoftheday #cooking #icook #masakanrumah #buatsendiri #homefood #homecook #delicious #f52grams
#resepiqaseyhoney
#resepi #kuih #tepungbokoubikayu #pandan
. 
Bahan lapisan bawah
3 cawan ubi kayu – di parut
11/2 cawan gula
1/4 sk garam
2 cawan air 
10-12 helai daun pandan
. 
Caranya
kisar daun pandan bersama 2 cawan air
kemudian tapis n ambil patinya sahaja
satukan ke semua bahan dia atas n gaul rata
Kukus sampai masak/30minit. Angkat dan ketepikan.
. 
Bahan lapisan atas
1 kotak santan kara - 200 ml
500 ml air
4 sudu besar tepung beras
1/2 sudu kecil garam
1 helai daun pandan - simpulkan
. 
Caranya
Satukan semua bahan di atas dalam periuk/kuali. Kacau hingga semua bahan sebati dan larut.
Buka api perlahan dan masak hingga pekat.
Angkat dan nikmati bersama ubi kukus tadi.
.
utk mudah faham cara buat kuih ni.. bole tgk #video sebelum ni..
.
. .
.
.
.
.
.
.
.
.
.
. 
#qaseyhoney #foodblogger #bloggermalaysia #food #foodporn #foodie #foodgasm #igfood #igfoodie #instafood #foodoftheday #cooking #icook #masakanrumah #buatsendiri #homefood #homecook #delicious #f52grams #kuihmuih #kuihtradisional #kelatefood
#video #carabuat #kuih #tepungbokoubikayu #pandan
.
.
maaf jika ade yg silap ni cara qh buat kuih ni
.
.
jangan lupa utk SUBSCRIBE youtube channel QH yea
senang je nak cari taip πŸ‘©β€πŸ’» qaseyhoney
terima kasih semua
#youtubeqaseyhoney
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
. .
.
.
#qaseyhoney #foodblogger #bloggermalaysia #food #foodporn #foodie #igfood #igfoodie #instafood #foodshare #cooking #icook #resepi #videooftheday #homecook #cookingvideo #carasaya #videomasak #caramasak
heyyy..buat lagi πŸ˜…
ni qh buat sama hari ngn #tepungbokoubikayu gula merah hari tu
yang ni tukar ke #pandan pula
saja bagi perap dulu dalam folder 😁
buat yang pandan ni lagi senang dari yang buh gula merah tu
cuma kaler yg ni kurang menarik
sebabnya QH tak letak pewarna
kalau buh kaler hijau sikit mesti dah cun habis aihhh πŸ™ƒ
takpe yang penting rasanya tu kena sedapkan
kuih ni #sedap #makan ketika masih panas n sejuk
.
ok boleh la amik sorang 1 tu..kita bagi free jek 🀭
.
mcm biase utk #resepi #video #caramasak akan update lps ni ekk
.
.
. .
.
.
.
.
.
.
.
.
.
. 
#qaseyhoney #foodblogger #bloggermalaysia #food #foodporn #foodie #foodgasm #igfood #igfoodie #instafood #foodoftheday #cooking #icook #masakanrumah #buatsendiri #homefood #homecook #delicious #f52grams #kuihmuih #kuihtradisional #kelatefood
#resepiqaseyhoney
#resepi #lontong #nasiimpitbungatelang
.
#nasiimpit #bunga telang
.
bahan2
Air secukupnya 
1/4 cawan bunga telang atau secukupnya
nasi impit
.
caranya
rebus air sehingga betul2 mendidih, kemudian masukkan bunga telang (yg ni ikut nak warna terang mana)
apabila air telah bertukar warna, masukkan nasi impit secukupnya
rebus nasi impit sehingga masak (1-2jam) kemudian angkat, toskan airnya dan biarkan sejuk
.
#sayurlodeh
.
bahan2
1 batang serai – diketuk 
2 keping tauhu – digoreng dan potong kecil
1 kiub ikan bilis
6 batang kacang panjang - potong 2cm
1 batang lobak merah
1 biji kentang
1/2 biji sengkuang
Brokoli dan bunga kubis secukupnya
1 liter air 
1 kotak santan
garam dan gula secukup rasa
.
bahan kisar
4 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
1 inci kunyit hidup
1 inci halia
2 sudu besar udang kering (rendam sekejap)
.
caranya
Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan kisar bersama serai hingga harum.
Masukkan lobak merah dan tambahkan air (QH kocakkan air ke dalam kotak santan hingga jadikan 1 liter)
Masukkan kiub ikan bilis dan biarkan kuah hingga mendidih
Masukkan sayuran mengikut yang keras dahulu mengikut turutan seperti kentang, sengkuang dan kacang panjang. Biarkan hingga empuk
Tambahkan santan pekat dan perasakan dengan garam dan gula secukup rasa
Masukkan brokoli dan bunga kobis. Kacau sekejap dan masukkan tauhu yang telah digoreng tadi. 
Perasakan lagi rasanya, jika sudah sempurna matikan api.
. .
. .
.
.
.
.
.
.
.
. 
#qaseyhoney #foodblogger #bloggermalaysia #food #foodporn #foodie #foodgasm #igfood #igfoodie #instafood #foodoftheday #cooking #icook #masakanrumah #buatsendiri #homefood #homecook #delicious #f52grams #flatlay #flatlaystyle #masakanmelayu
#video #caramasak #lontong
#sayurlodeh #nasiimpit #bungatelang
.
ok yg air tu qh campurkan ngn lebihan santan dlm kotak
caranya kocak2kan air di dalam kotak tu n jadikan 1 liter air
. 
macam biasa #resepi nanti QH update di post seterusnya
.
.
.
jangan lupa utk SUBSCRIBE youtube channel QH yea
senang je nak cari taip πŸ‘©β€πŸ’» qaseyhoney
terima kasih semua
#youtubeqaseyhoney
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
. .
.
.
#qaseyhoney #foodblogger #bloggermalaysia #food #foodporn #foodie #igfood #igfoodie #instafood #foodshare #cooking #icook #resepi #videooftheday #videotutorial #homecook #cookingvideo #carasaya #videomasak
kerana teringin tahap yg melampau
terjadi la #lontong #sayurlodeh #nasiimpit #bungatelang
kemain terang2 lagikan kalernya
tapi jgn risau semuanya menggunakan pewarna asli bukan tiruan πŸ˜…
❌ bahan pengawet 😁
yg kuning tu dr kunyit hidup terletak lebih sikit
n pepel tu dr #butterflypeaflower
dlm masakan mmg suka buat kalering 😬
.
dulu2 qh penah kena kutuk/kritikan πŸ˜ͺ ngn seseorang
hanya kerana masak lontong stail lama katanya
zaman now orang dah buh fishball la fishcake la dlm kuah #lodeh tu
pilihan qh lagi suka cara lama
n pd qh tlg respek je la ape yg orang buat
kalau suka cara baru sila buat n senyap2 jgn kutuk masakan orang
selera tiap orang beza2kan
.
ni qh dah upgrade kan sikit kita xbuh kobis
xjmpa kobis yg daunnya rapat2 tu
mmg fobia sikit ngn kobis ni takut ade haiwan πŸ›πŸ›
mau kena baling kang nanti πŸ˜„
qh buh #brokoli n #cauliflower n bahan biase
.
mcm biase utk #resepi #video #caramasak akan update lps ni ekk
πŸ”œ kalau rajin ekkk πŸ™ƒ
.
.
. .
.
.
.
.
.
.
.
.
.
. 
#qaseyhoney #foodblogger #bloggermalaysia #food #foodporn #foodie #foodgasm #igfood #igfoodie #instafood #foodoftheday #cooking #icook #masakanrumah #buatsendiri #homefood #homecook #delicious #f52grams
#resepiqaseyhoney
#resepi #kuih #tepungbokoubikayu #gulamerah
. 
Bahan lapisan bawah
2 cawan ubi kayu – di parut
1 cawan gula merah
1 cawan air
3 helai daun pandan
. 
Caranya
. 
Masak bahan2 di atas kecuali ubi kayu sampai larut. Kemudian tapis dan sejukkan.
Dalam loyang, campurkan parutan ubi dengan bahan yang dimasak tadi. Kacau rata.
Kukus sampai masak. Angkat dan ketepikan.
. 
Bahan lapisan atas
1 cawan santan pekat - 1 kotak santan kara
1 cawan air
3 sudu besar tepung beras
1 sudu kecil gula
1/2 sudu kecil garam . 
Caranya
Satukan semua bahan di atas dalam periuk/kuali. Kacau hingga semua bahan sebati dan larut.
Buka api perlahan dan masak hingga pekat.
Angkat dan nikmati bersama ubi kukus tadi. .
.
utk mudah faham cara buat kuih ni.. bole tgk #video sebelum ni..
.
. .
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
. 
#qaseyhoney #foodblogger #bloggermalaysia #food #foodporn #foodie #foodgasm #igfood #igfoodie #instafood #foodoftheday #cooking #icook #masakanrumah #buatsendiri #homefood #homecook #delicious #f52grams #kuihmuih #kuihtradisional #kelatefood
seperti dijanjikan tadi
#video #carabuat #kuih #tepungbokoubikayu #gulamerah
.
maaf jika ade yg silap ni cara qh buat kuih ni
.
.
jangan lupa utk SUBSCRIBE youtube channel QH yea
senang je nak cari taip πŸ‘©β€πŸ’» qaseyhoney
terima kasih semua
#youtubeqaseyhoney
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
. .
.
.
#qaseyhoney #foodblogger #bloggermalaysia #food #foodporn #foodie #igfood #igfoodie #instafood #foodshare #cooking #icook #resepi #videooftheday #homecook #cookingvideo #carasaya #videomasak #caramasak
ade je ni.. tgh makan #kuih #tepungbokoubikayu ni
alahaiiii sedap sangat rasanya
ada yg nak tak..
masih ada extra 2 bekas lagi nihh πŸ˜…
kenapa la lambat temu jodoh ngn kuih ni..
rugi tak cuba awal2 dulu dah jadi #kuihviral baru sibuk2 jugak 😁
dah termasuk dalam list fav ni tau
QH buat lapisan atas tu masin2 sikit
suka cmtu..baru la rasa nikmatnya yg sebenar..heee
#sedap #makan ketika masih panas n sejuk
kuih ni lebih kurang je rasanya ngn talam ubi
cuma bahan yg ni lebih simple
.
mcm biase utk #resepi #video #caramasak akan update lps ni ekk
.
.
. .
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
. 
#qaseyhoney #foodblogger #bloggermalaysia #food #foodporn #foodie #foodgasm #igfood #igfoodie #instafood #foodoftheday #cooking #icook #masakanrumah #buatsendiri #homefood #homecook #delicious #f52grams #kuihmuih #kuihtradisional #kelatefood