SFI friidrott

SFI friidrott Follow

The official Instagram konto av SFI friidrott

http://sfi.idrott.fi/friidrott

1,624 Followers  543 Follow

Share Share Share

Lucka 12🎅🏼
Annika Rikberg-Grannas är medel/långdistanstränare inom SFI. 80-talstomtens träningstips: Utnyttja allt du kan! Bara för att du har valt din friidrottsgren behöver du inte glömma bort andra grenar och idrottsformer som du tycker om och behärskar! Plocka in nyttiga och roliga träningsmoment som hjälper dig att nå ditt mål.
I den 11:e luckan hittas Tommy Söderholm 🎅🏼som är kasttränare i Sjundeå. Tommys tips lyder så här:

Kom ihåg att ni är idrottare även i juletid!

Vi är som bäst inne i den tid på året som förhållandena ute är som sämst, det är mörkt, kallt eller vått och snö eller regn. Det finns en massa annat som skall göras, julhandel, julfester och vanligtvis drar det ihop sig till en massa prov i skolan när höstterminen lider mot sitt slut. Till råge på allt stänger en del hallar och andra faciliteter under helgar a och det här ställer ibland till det för er idrottare.

1. Kom ihåg att det är viljan och hårt arbete som ger resultat, inte förhållandena.
2. Ha alltid en plan B klar ifall ni inte kommer in i träningshallen på t.ex jul- eller nyårsdagen.
3. Jul betyder också ledigt för alla som går i skolan. Investera den tiden klokt, i träning och njut av räntan i sommarens tävlingar.
4. Kom ihåg att vila och äta mellan träningarna!

Sätt er energi på att alltid göra det bästa av situationen och inte på att grubbla över det som inte finns eller inte går att göra just då!

God jul och framgångsrikt Nytt År!
Lucka 10 🎅🏼
Anki Brandtberg fungerar som mental tränare och är medlem i prehab-teamet.
Ankis råd: 
KOLL PÅ HELHETEN! 
En högklassig fysisk träning ligger som grund för att en idrottare når toppen.
Men det räcker inte. Idrottaren bör ha koll på helheten, där alla bitar är viktiga; fysisk träning, mental styrka, goda kostvanor, god sömn, en allmän god hälsa, återhämtning, en stödjande omgivning. En idrottare bör lära att känna sig själv, sin kropp och sin knopp och reagera på förändringar. Goda relationer och en bra kommunikation med människor i idrottarens vardag stöder hen i strävan mot målen.
Och kanske det viktigaste av allt: Ha roligt och njut!
Bakom lucka nummer 9 hittar vi Christian Jansson, sprinttränare på Åland och ordförande för ÅID:s friidrottsutskott. Han hälsar följande: ”Undvik en mängd olika skador genom att stärka dina fötter. Det kan enkelt göras genom att dagligen göra några enkla övningar hemma med gummiband (utan skor) när du t.ex. ser på tv.”
I 8:e luckan hittar vi Conny Karlsson som fungerar som kultränare🎅🏼 Connys tips : Vad krävs det av idrottaren själv för att nå framgång? Även om vi tränare vet en hel del så vill jag här ta fasta på några ord som min tränare sade åt mej i tiderna (och antagligen hade han hört det av någon annan) dvs "en bra tränare gör sej med tiden onödig för sin adept". Vad har detta då med idrottaren själv att göra? Jo, lyssna på era tränare, diskutera med dem, ifrågasätt deras träningsprogram, fråga varför ni gör olika saker, var helt enkelt intresserade av det ni själv gör. Ta lärdom av det ni gör och det era tränare lär er, för jag tror att ingen idrottare når framgång utan att så att säga "tänka själv". Utmana både er själva och era tränare! Lycka till med träningen! December kan för många vara en mörk, tung och kanske lite trist träningsperiod, men efter julen närmar sej redan hallsäsongen och tävlingarna!
7:e luckan🎅🏼
Mikael Westö fungerar som stavtränare inom sfi. 
Mikaels tips: Kom ihåg att träna sittande vader!
Glad självständighetsdag! 🇫🇮 I den sjätte luckan hittar vi Stefan Tallqvist. Han fungerar huvudsakligen som sprinttränare men även mångkamp och kast finns med. Stefan tips är:
Träningen skall inte bli rutinmässigt presterande. Gör små justeringar regelbundet så utförandet hålls intressant. Försök pigga upp vardagen med nya rörelser. Bollspel fungerar som bra uppvärmning och som friidrottare kan vi naturligtvis göra det hela lite mera utmanande... också snabbhetsträningen under rehab perioden kan vara inspirerande
5:te luckan🎅🏼 Här hittar vi Mikaela Ingberg som fungerar som verksamhetsledare för Vasaregionens Idrottsakademi, SFI:s spjuttränare, samt Friidrottsrådets ordförande inom SFI. 
Mikaelas tips: 
Lär dig din egen gren! Vad är kravnivån för at nå toppen i din gren? Vilka tekniska, fysiska och mentala egenskaper måste du utveckla och till vilken nivå? Ta reda på och skriv ner! …och kom ihåg ”Attitude is everything” #nolimits #sfifriidrott #vågasatsa
I den fjärde luckan hittar vi Nalle Andersson som fungerar som stavhoppstränare. Hans tips är följande: 🎅🏼
Hej! Mitt tränartips: - Kom ihåg att variera träningen och att byta till helt nya övningar tillräckligt ofta. En övning man lärt sig för bra är inte lika effektiv.
Ur tredje luckan hittar vi Tom Andtbacka🎅🏼. Tom fungerar som medel/långdistanstränare inom Vasaregionens idrottsakademi.

Toms hälsning: Idrottare! Bästa återhämtningen är sömn. Bästa tiden för sömn är kl 22-07.
I den andra luckan hittas Staffan Mickos. Staffan fungerar som tränare i Sibbo Vargarna och hans tips är följande:

Mångsidighet, rörlighet och kroppskontroll är viktigt för idrottare i alla åldrar. Dessutom skadar det inte att ha lite roligt emellanåt. Därför brukar vi hålla på med djurgång då och då. På videona ser man vilka alla konstiga djur man kan träffa på i Sibbo-skogarna ☺️
Denna helg kör vi första delen av föreningstränarutbildningen (ÖID) i Botniahallen. Mikaela Ingberg och Mikael Westö delade med sig av sin kunskap på lördagen åt 13 ivriga deltagare. #sfifriidrott #bättretillsammans