SketchupPlaza

SketchupPlaza Follow

Alles over SketchUp
* blogs
* gratis videos
* tips & tricks
* tutorials
* (online) cursussen
@studiojet = Schrijfster v: 3D tekenen met Sketchup

https://linktr.ee/sketchupplaza

1,297 Followers  658 Follow

Share Share Share

Maak je al gebruik van het 'trucje' kopiëren met gelijke tussenafstanden? Niet? Dan moet je dat echt eens proberen :-) Stel je moet een hekje tekenen met paaltjes met dezelfde tussenafstand. Of meerdere stoelen op een rijtje, of planken in een kast, of balken, kolommen enz. enz....
.
.
Kopieer een object en plaats de kopie naar de buitenzijde en deel daarna door het aantal tussenruimtes.
.
.
Stap voor stap:
- Selecteer het object - Selecteer 'Move/Copy' en toets 1x op Alt voor de Mac (of ctrl voor Windows) Er verschijnt een + bij de cursus.
- Verplaats het object naar de buitenzijde (zet vooraf een hulplijn of voor de afstand in)
- Na het plaatsen van de kopie toets je direct: /3 (Aantal zijn de tussenruimtes)
- En geef een 'Enter'
Swipe naar rechts voor de printscreens.

Let op: nadat je de kopie hebt geplaatst moet je direct /3 invoeren, als je tussendoor een andere handeling doet, dan werkt het niet meer.
.
.
Met deze handeling kan je heel creatief zijn en hoef je niet zelf te rekenen :-)
.
.
Ik zou het leuk vinden als je hieronder een vraag stelt over Sketchup waarin ik hier op Insta antwoord kan geven of zelfs een korte video van kan maken. Laat het mij weten!
.
.
#sketchuptip #sketchuptips #3dtekenen #interieurdesign #sketchupdesign #sketchup3d #sketchuppro #sketchupmodel #sketchup #3dmodel #3ddesign #interieurontwerper #interieurprofessional #meubelontwerp #sketchupleren #sketchuptextures #sketchuptexture #sketchupplaza #sketchupprofessional #sketchup2017 #sketchup2018 #3dtekenprogramma #3dtekening #3dtekenen #sketchup3d
Even een testje met een instructiefilmpje :-)
Misschien gaat het filmpje wat snel, maar het gaat mij er vooral om dat je de handigheid van hulplijnen ontdekt/gebruikt. Met Tape Measure kan je opmeten, maar ook hulplijnen zetten. Dat laatste maakt het opzetten van een plattegrond, maar ook voor de uitsparingen van deuren en ramen zoveel sneller!
.
.
Opmeten met Tape Measure (rolmaatje in de Large Toolbar):
Van eindpunt, middelpunt, center etc.
.
.
Hulplijnen zetten met Tape Measure:
Muis willekeurig op de lijn zetten, zodat je een rood vierkantje ziet 'On Edge' (op lijn).
Juist niet op een eindpunt, middelpunt, center etc.
.
.
Succes en laat je even weten wat je er van vindt? Of gewoon mooie plaatjes en een Sketchuptip?
.
.
#sketchuptip #sketchuptips #3dtekenen #interieurdesign #sketchupdesign #sketchup3d #sketchuppro #sketchupmodel #sketchup #3dmodel #3ddesign #interieurontwerper #interieurprofessional #meubelontwerp #meubelontwerpen #sketchuptextures #sketchuptexture #sketchupplaza #sketchupprofessional #sketchup2017 #sketchup2018 #3dtekenprogramma #3dtekening #3dtekenen
Iedereen die mijn boek heeft gelezen of een cursus bij mij heeft gevolgd, weet dat ik je meteen de extra toolbar met 'Standaard Views' in de menubalk laat zetten. Dit zijn Standaard Views zoals 'Top View', 'Iso', 'Left', 'Right' (boven- zijaanzicht etc). Een nog snellere manier is met 'Shortcuts' en daar ben ik ook heel erg dol op :-)
Top t/m Iso is CMD (of Ctrl voor Windows) 1 t/m 7 -->swipe voor een printscreen. Je vindt ze onder Camera —> Standard Views. .
.
Een andere manier is om zelf een Scene te maken van een bovenaanzicht of meerdere handige Scenes waar je zelf tussen kan switchen.
.
.
Het venster om 'Scenes' te maken vind je in de menubalk onder Window (Mac). Voor Windows-gebruikers staat het venster rechts vaak al open. Mocht dit niet het geval zijn, kan je deze ook vinden onder Window, maar dan onder 'Default Trays' en kan je 'Scenes' daar aanvinken.
.
. 
Met 'plusje' links bovenin het venster maak je 'Scenes'. Dus zet het aanzicht op 'Top View' en maak dan een Scene. De Scene is vaak de snelste weg weer terug 'als je even de weg kwijt bent' of ergens tussen de wand zit :-))) Iedereen vast wel bekend, zelfs de beste Sketchupper heeft daar wel eens last van. .
.
De afbeelding heeft verder niks te maken met de tip...Uiteraard wel in de basis een Sketchuptekening en daarna gerenderd met SUPodium.
.
.
BTW weten jullie al dat er van januari naast Rotterdam ook cursussen in Eindhoven en Amsterdam zijn?
.
.
Fijne avond :-)
.
.
#sketchuptip #sketchupplaza #sketchuppro #gratissketchup #sketchuptips #SUpodium #Render #3dtekening #3Dtekenen #3dvisualiseren #sketchupcursus #sketchup #rendering #rendering3d #sketchuppodium #supodiumrenders #interieurinspiratie #interieurontwerp #interieurontwerper #sketchupcursus #sketchupworkshop #sketchuptraining #3dvisualization
Lekker weekend gehad? Helaas weer voorbij, maar eigenlijk ook wel weer fijn ;-)
.
.
Vrijdag voor het weekend heb ik weer een leuke les LayOut gegeven. Iedereen blij naar huis en dat maakte mijn weekend helemaal goed. Dat geeft zoveel voldoening.
.
.
Morgen les 1/3 Sketchup cursus basis bij @broeinest, zin in :-)
.
.
Kleine tip, maar misschien wel een hele handige vandaag. Wist je dat je componenten in je tekening direct kan vervangen vanuit het venster 'Components'?
Swipe even voor de screenshots daarvan.
.
.
Selecteer eerst in je tekening welke componenten je wilt vervangen, dat kunnen er meerdere tegelijk zijn. (Shift-toets vasthouden tijdens het selecteren om meerdere objecten tegelijkertijd te selecteren).
Ga dan naar het venster Components en selecteer het component dat je wilt invoegen. Klik vervolgens met je rechtermuisknop en selecteer dan 'Replace Selected'. En plop alles wordt vervangen :-)
.
.
#sketchuptip #sketchuptips #3dtekenen #interieurdesign #sketchupdesign #sketchup3d #sketchuppro #sketchupmodel #sketchup #3dmodel #3ddesign #interieurontwerper #interieurprofessional #meubelontwerp #meubelontwerpen #sketchuptextures #sketchuptexture #sketchupplaza #sketchupprofessional #sketchup2017 #sketchup2018 #3dtekenprogramma #3dtekening #3dtekenen
Yeah! De nieuwe cursus agenda voor het nieuwe jaar staat online. Hoe vet! Nu 4 verschillende leslocaties: Amsterdam, Eindhoven, Rotterdam en Nijmegen. Link in bio 😃
.
.
Belangrijk onderdeel van mijn lessen zijn naast een goede basis ook de stijlen en materiaal import. En hoe krijg je je sketchuptekening zo mooi mogelijk uit de printer of in een presentatie 😍
.
.
De stijl op de afbeelding is trouwens geen bijzondere, maar gewoon ‘shaded with texture’. Bij het exporteren heb ik alleen de resolutie belachelijk hoog gezet. Waardoor de lijnen heel dun worden. .
.
Ga naar File>export>2D graphic en selecteer jpg en klik onderaan op de button ‘Options’ daar staat meestal ‘use view size’ aangevinkt, maar zet die uit en voer zelf een waarde in. Schuif Jpg compression helemaal naar rechts op Better Quality. .
.
Oh ik vergeet nog te zeggen dat ik bij de schaduwinstellingen nog ‘use sun shading’ aan heb staan.
Daar de shuifregelaars ook een tikkie naar rechts en alles wordt lichter :-)
.
.
Wat zou jij nog meer over Sketchup willen weten?
.
.
#sketchupcursus #sketchuptip #sketchuptips #sketchupleren #sketchupplaza #interieurontwerper #sketchuppro #sketchupstyles #sketchupworkshop #sketchuptraining #interieurontwerp #officedesign #designoffice #sketchupmake #3dtekenen #3dvisualisatie #sketchup3d
Even een keer knipperen met je ogen...is het een foto of is het een render (fotorealistisch). Deze fantastische render is gemaakt door @parallelrealities met VRay. Knap staaltje renderwerk en de afbeelding staat ook in het nieuwe boek :-)
.
.
Het maken van deze renders van deze kwaliteit besteed ik graag uit, want ik heb hier het geduld niet voor ;-) Ik vind het leuker om met het ontwerp bezig te zijn in Sketchup en laat het renderen graag over aan mensen die dat écht goed kunnen. .
.
Doe vooral wat bij jou past of dat nou met de hand tekenen is of met Sketchup of een combinatie daarvan!
.
.
Deze week een lekker druk weekje met het geven van Sketchup cursussen, maar het geeft zoveel energie en blije mensen :-)) Jullie nog leuke dingen op het programma deze week? Veel plezier in ieder geval 😃
.
.
#sketchup #render #vray #vrayrender #3dvisualisation #3Dtekenen #sketchuppro #sketchuptip #sketchupcursus #interieurontwerper #sketchup3d #renders #renderlover #vrayrender #vraysketchup #sketchupplaza #sketchupinterior
Zo laatste spulletjes gepakt voor morgen. Ik ga een tourtje maken naar de andere kant van het land, tenminste zo voelt het 😉. Wel ontzettend veel zin in om de Sketchupcursus te geven bij @cmoreinteriorconcept in Nijmegen.
.
.
In de eerste mail die de nieuwe cursisten van mij krijgen, staat meteen een handige vrij eenvoudige tip. Eigenlijk geen tip maar een MUST! .
.
Gebruik voor Sketchup een muis met een scroll wheel! Sorry ik ben Apple fan, maar die magic Mouse kan weg bij het Sketchuppen. (Ja er zijn sneltoetsen voor, maar toch). De ‘Orbittool’ zit verstopt ‘onder’ het scroll wheel door deze ingedrukt te houden. .
.
De fijne kneepjes van het snel navigeren vertel ik je in de les natuurlijk 😜
.
.
De meest simpele muis is prima als er maar een draaiwieltje op zit! .
.
Ik heb alweer een tijdje de Silent mouse van Logitech en dat is heel FIJN! Je hoort het vele geklik niet meer (nauwelijks).
Ik hou namelijk niet van klikken 😜 .
.
Btw op de tekening in mijn eigen huis in wording. Op tekening iets sneller klaar dan in t echt 😂
.
.
#sketchuptip #sketchuptips #3dtekenen #interieurdesign #sketchupdesign #sketchup3d #sketchuppro #sketchupmodel #sketchup #3dmodel #3ddesign #interieurontwerper #interieurprofessional #meubelontwerp #meubelontwerpen #sketchuptextures #sketchuptexture #sketchupplaza #sketchupprofessional #sketchup2017 #sketchup2018 #3dtekenprogramma #3dtekening #3dtekenen
Zo leuk weer afgelopen vrijdag aan leuke groep de LayOut cursus gegeven in de @biebgouda
.
.
Weet jij eigenlijk al wat je met LayOut van Sketchup allemaal kan doen?
.
.
De belangrijkste is op schaal printen, maar nog zoveel meer!
Maatlijnen, teksten, afbeeldingen etc. toevoegen. Afbeeldingen toevoegen betekent ook sfeerbeelden/colllages 👌🏻, verschillende pagina’s in 1 document en opslaan als pdf of als jpg. Een stempel toevoegen met je eigen logo, meerdere aanzichten en doorsneden op één pagina en nog veel meer😃😃
.
.
Hiervoor heb je dus geen dure andere programma’s meer nodig en als je toch de pro-versie hebt, waarom dan niet ook alles uit LayOut halen.
.
.
Op 30 november geef ik de cursus nog een keer 😃 van 10-16 in de bieb in Gouda! .
.
#sketchuptip #sketchup3d #sketchuplayout #layoutsketchup #sketchup #sketchuppro #sketchup2d #sketchup3d #sketchupleren #3dtekening #3dtekenen #plattegrond #interieurontwerper #sketchuptips #sketchup2018 #2dsketchup
Werken jullie al met shortcuts? Sneltoetsen die het tekenen/modelleren nog sneller maken. Een aantal zijn standaard ingesteld en zijn vaak de eerste letter van het commando (Engels). Is een commando dat je vaak gebruikt nou niet ingesteld, dan kan je de sneltoets zelf instellen. ..
..
Ga naar 'Sketchup' in de menubalk voor de Mac en naar 'Window' voor Windows. Selecteer 'Preferences -> selecteer 'Shortcuts' in de linkerkolom. Toets in de zoek balk de eerste letters/woord(en) van het commando. Bijvoorbeeld 'Edit/Delete Guides'. Selecteer het commando en voeg je eigen sneltoets toe. 
Vaak zijn de eerste letters al vergeven, maar je kan ook combinaties maken met SHIFT, ALT en CMND (of CTRL) toets. 
Voor 'Edit/Delete Guides' heb ik SHIFT + G van gemaakt.
..
..
Tip: Maak combinaties die dicht bij elkaar op het toetsenbord zitten en het liefst met je linkerhand in één handeling te bedienen. Dat is vooral handig als je muis met je rechterhand bedient.
..
..
Dit is mijn persoonlijke lijstje, doe er je voordeel mee :-)
File/Export/2D Graphic -> SHIFT+E
File/Export/Animatie -> SHIFT+A
Edit/Delete/Guides -> SHIFT+G
Edit/Close Group/Component -> SHIFT Q
View/Axes -> CMND + SHIFT + Q
View/Face Style/X-Ray -> SHIFT X
Camera/Perspective -> SHIFT C
Tools/Follow Me -> SHIFT + F
Tools/Dimensions -> SHIFT + D
Tools/Text -> SHIFT + T
Window/Entity Info -> ALT + E
Window/3D Warehouse -> ALT + SHIFT + D
View/Section Planes -> ALT + SHIFT + S
..
..
Doen hoor! Maak het jezelf zo makkelijk mogelijk! 
Succes 😃
..
..
#sketchuptip #sketchuptips #3dtekenen #interieurdesign #sketchupdesign #sketchup3d #sketchuppro #sketchupmodel #sketchup #3dmodel #3ddesign #interieurontwerper #interieurprofessional #keukenontwerp #meubelontwerpen #sketchuptextures #sketchuptexture #sketchupplaza #sketchupprofessional #sketchup2017 #sketchup2018 #3dtekenprogramma #3dtekening #3dtekenen
Moe maar voldaan op de bank na een super leuke dag. Vandaag sketchup cursus gevorderd gegeven aan leuk clubje interieurontwerpers bij @broeinest. 
Zoals gezegd moe, maar krijg er eigenlijk ontzettend veel positieve energie van. Zo leuk om te doen 😃
Voetjes omhoog en straks duiken we ook in zo’n heerlijk bedje als hierboven. 
Fijne avond! ..
..
#sketchuptip #sketchuptips #3dtekenen #interieurdesign #sketchupdesign #sketchup3d #sketchuppro #sketchupmodel #sketchup #3dmodel #3ddesign #interieurontwerper #renderlovers  #rendering #sketchup2017 #sketchup2018 #sketchuppodium #Supodium #3dtekening #3dtekenen #sketchupleren #3drender #render
Ik krijg vaak de vraag waar ik de textures (materialen) vandaan haal voor mijn tekeningen. In Sketchup zelf staan niet de fraaiste materialen, die stammen nog zo uit de allereerste versie denk ik ;-)
..
..
Belangrijk is dat de materialen 'naadloos' zijn en zonder schaduw omdat een materiaal zich op een groot vlak meerdere keren herhaald.
..
..
Twee goede websites hiervoor zijn 'Sketchuptextureclub' en 'my-texture' (beiden met .com erachter). Even een account aanmaken en je kan (naadloze) texturen downloaden en in Sketchup gebruiken.
..
..
Verder kan je natuurlijk op websites van de leveranciers kijken of daar bruikbare foto's staan of als dat niet zo is gewoon opvragen.
..
..
In het 3D Warehouse kan je zoeken naar modellen, maar ook naar materialen zoeken. Met de juiste keywords kom je daar ook nog wel eens mooie materialen tegen. Zoek ook eens op leverancier in het 3D Warehouse. Steeds meer leveranciers zien het nut er van om hun collecties in het Warehouse te zetten.
..
..
Succes en als jij nog andere tips hebt, laat het hieronder weten :-)
..
..
#sketchupmaterials #sketchuptexture #sketchuptip #sketchuptips #3dtekenen #interieurdesign #sketchupdesign #sketchup3d #sketchuppro #sketchupmodel #sketchup #3dmodel #3ddesign #interieurontwerper #interieurprofessional  #sketchupprofessional #sketchup2017 #sketchup2018 #3dtekenprogramma #3dtekening #3dtekenen #sketchupleren
#myhome #mijninterieur
Natuurlijk ben ik tijdens de les heel serieus 😉 maar uiteraard wordt er ook gelachen. Ik hou wel van een lolletje en ik heb er ontzettend veel plezier in 😃
Foto is gemaakt door @margriethoekstra_photography 💕
..
..
Voor degene die het nog niet hebben gezien of weten. Op 9 november geef ik een cursus LayOut. ..
..
LayOut zit bij je Sketchup Pro licentie en is zo’n super programma. Met LayOut heb je geen dure CAD programma’s nodig en kan je eenvoudig overzichtelijke tekeningen maken met diverse aanzichten. 
Link in bio! ..
..
#sketchuptip #sketchuptips #3dtekenen #interieurdesign #sketchupdesign #sketchup3d #sketchuppro #sketchupmodel #sketchup #3dmodel #3ddesign #interieurontwerper #interieurprofessional  #layoutsketchup #sketchuplayout #sketchuptexture #sketchupplaza #sketchupprofessional #sketchup2017 #sketchup2018 #3dtekenprogramma #3dtekening #3dtekenen #sketchupleren