Ana Suhana Lifestyle Blogger

Ana Suhana Lifestyle Blogger Follow

πŸ’ƒFood β€’ Travel β€’ Beauty β€’ Parenting
πŸ’ƒ#altheaangels #kzkladvocate #activelikers
πŸ’ƒ U know my name but not my life
πŸ’ƒ To contact email @ mss0285@gmail

http://www.anasuhana.com/2018/11/petal-velvet-sunaway-perlindungan-terbaik-daripada-sinar-uv.html

4,247 Followers  1,099 Follow

Share Share Share

β˜• Musim-musim hujan ni dapat layan Luxury Hazelnut Hot Chocolate dari Costa Coffee Limited Edition Christmas Drinks memang syok habis.

Rasa dia jangan cakap lah. Sedap, lemak, pekat melekat kaw kaw memang d boom. Nak perasa Mocha pun ada sama ada Luxury Hazelnut Hot Mocha atau Luxury Hazelnut Iced Mocha.

Nak beli kat mana? Dekat je haa. Korang boleh dapatkan Costa Coffee Limited Edition Christmas Drinks dari @costacoffeemalaysia ni di stesen Shell terdekat korang. Selamat ber-sluurrpp semua.

#MyCostaCoffee
πŸ–οΈ Dulu tak suka pakai sunscreen bila pergi pantai atau pergi jalan-jalan masa cuaca panas. Sebab nya muka rasa tak selesa, melekit dan kadang tu bertompok putih. Serupa tepung gomak daa.

Tapi lepas dah guna Petal Velvet Sunaway dari @altheakorea ni terus jatuh suka sebab teksturnya yang ringan, lembut pada kulit dan yang penting kulit nampak natural je. Nampak macam tak pakai apa pun. Untuk melembapkan kulit pun boleh tau.

Nak nampak lagi berseri? Lengkap kan Petal Velvet Powder sebelum keluar rumah. Details sila-sila lah tekan link di bio.

#altheaangels #AltheaKorea #petalvelvetsunaway
🍽️ Lunch apa tu?? Hat ni semua pencuci mulut kami saje πŸ˜‚.
.
.
.
#anasuhanadotcom #blogggermalaysia #malaysianblogger #bloggerMY #lifestyleblogger #tiktokmalaysia #tiktok #tiktokchallenge #comeoneatwithme
Ada nampak kakak happy?
.
.
Giler tak happy bila boleh pakai ber-me time dengan mask setiap hari. Bukan sebarangan mask pula tu. #halalmask pertama di Malaysia yang diformulasi dari Switzerland.
.
.
Ni confirm confirm lepas pakai sebulan muka jadi secomel segebu sehalus kulit baby dalam gambar tu. Tengok cara dia tenung pun akak dah tak kuad. Tazabarr nak try semua ni. Nanti akak review & share dekat korang ok.
.
.
Last but not least big thanks to @myreneuf & @butterflyproject.my for these awesome pawsome stuff. I love it so much πŸ’•πŸ’•πŸ’•.
.
.
#Reneuf #butterflymsia #babysoft #reneufbylaestephe
πŸ’Œ Keep Calm & Apply Mask - salah satu cara untuk relax dari semua kerja yang tak habis-habis. Phhuhhh.  20 minit ber-mask sambil layan movie dah lebih dari cukup.
.
Kali ni Ana pakai @hello_skin_official Jumiso Chewy Elasticity Sheet Mask. Istimewa tentang mask ni ialah kerana ianya mengandungi membran kulit telur yang kaya dengan kolagen untuk meningkatkan keanjalan kulit. Bau pun wangi. Tenang rasa masa pakai tu.
.
Tak cukup dengan tu, mask ni juga mengandungi bahan-bahan anti-penuaan seperti jojoba oil, ceramides, adenosine dan niacinamide untuk membantu mengurangkan penampilan garis-garis halus dan kedutan sambil meningkatkan kelembapan kulit.
.
Diperbuat daripada kapas Cupra yang lembut dan nipis, mask Jumiso mampu membekalkan 10x lebih essence ke atas kulit kita berbanding mask yang lain. Dan saiz mask sesuai dengan bentuk muka Ana. Tak terlalu besar dan terlalu kecil. Just nice orang kata.
.
Lepas 20 minit pakai sila lah rasa kulit korang tu. Korang akan rasa kulit korang lebih segar, lembap dan syantik. I like it so much.
.
.
#anasuhanadotcom #blogggermalaysia #malaysianblogger #bloggerMY #bloggerkakimakan #lifestyleblogger
 #altheaangels #mask #facemask #beautycare #beautytips
🍌 Quick Healthy Snack dari @toddiblehq.
.
.
Mujur ada bawa stok buah-buahan Toddible masa hiking dengan Syafi dekat air terjun di Erawan National Park last week. Walau hanya 200m je ketinggian tu tapi agak susah juga untuk budak umur 4 tahun.
.
.
Sampai je dekat atas penat jangan cakap. Tetiba Syafi kata lapar. Apa lagi kita keluar kan snek buah-buahan Toddible ni. Mudah nak bawa sebab dah di pek menggunakan Vacuum Freeze Dried Technology.
.
.
Dengan bertemankan air kolam yang kehijauan zamrud tu, kita bismillah dulu. Kali ni kita bawa snek pisang. Melazat Syafi makan. Sampai onde Syafi tumpang kaki sekaki. Tak boleh tahan beb. Sedap  sangat. Sekejapan cair dalam mulut. Lepas habis sebungkus snek tu terus rasa bertenaga nak hiking ke next level pula.
.
.
. 
#toddible #anasuhanadotcom #blogggermalaysia #malaysianblogger #bloggerMY #bloggerkakimakan #lifestyleblogger #foodblogger #babyfood #snekbuah
🏨 Hotel dengan Kolam Renang Air Masin.
.
.
Rare kan? Tak sangka ada rupanya hotel yang ada kolam renang air masin. Terasa macam mandi air laut pulak. The best things is air kolam ni less chlorine. Berendam lah selama mana korang nak. Kalau takut gelap boleh je berendam dekat bawah tempat teduh tu. Anak-anak nak sewa pelampung pun ada disediakan.
.
.
Bab bilik pun best sangat. Yang ni bilik Superior King Room. Sangat luas, selesa dan bersih. Siap ada kitchenette dan meja makan mini lagi. Meja lepak dan meja study pun ada. Tilam tu jangan cakap lah empuk dia macam mana. Rasa nak tidur saja. Hehe.
.
Full review jemput lah baca dekat blog. Link dekat bio.
.
.
πŸ“@thepinesmelaka_official
.
#anasuhanadotcom #blogggermalaysia #malaysianblogger #bloggerMY #bloggerkakimakan #lifestyleblogger #picoftheday #likeforlikes #travelling #travel #beach #naturephotography #nature #photography #igers #instagram #lfl #lflπŸ’›
Recap semula ilmu-ilmu lama di majlis Tunjuk Ajarku Sifu di @lhdnm Sabtu lepas.
.
It's true yang ramai antara kita yang masih belum celik ilmu tentang cukai. Sebabnya asal cakap tentang cukai mula lah kecut perut. Pasai pa? Tak perlu takut pun sebenarnya. Janji korang jalankan tugas korang dengan betul.
.
Kadang kita dok kalut takut nak declare sebab risau kena bayar cukai. Sekali bila kira-kira, tak kena cukai pun. Macam mana boleh tak kena cukai? Haa kena lah rajin bertanya pada yang arif. Bukan pada orang yang salah lagi sesat πŸ˜…. Dan pada yang dah layak & wajib untuk bayar cukai tu jangan lah culas dan buat-buat keras πŸ˜‚.
.
Dari pemerhatian akak ramai antara kita masih keliru antara cukai ke atas PENGGAJIAN dan cukai SELAIN DARI PENGGAJIAN. Sebabnya akak pernah nampak someone melenting bila orang cakap tentang cukai dekat dia. Dia dok bersungguh kata dia dah bayar cukai siap tunjuk bukti bayaran lagi. Ye kita tau awak dah bayar cukai tapi tu bayaran PCB - potongan cukai berkala dari gaji bulanan. Sedangkan cukai dari side business yang dia jalankan tu dia terlepas pandang ☺️.
.
Lagi satu bab dokumentasi. Ramai antara kita masih fail bab simpan dokumen. Masa declare cukai dok claim itu ini tapi bila request dokumen tak boleh nak furnish. Maka tunggu je lah surat cukai tambahan menjengahπŸ˜….
.
Korang kena faham dokumen kena simpan at least 7 TAHUN dari TAHUN TAKSIRAN  bukan dari tarikh transaksi pembelian. Contoh:

Kalau kata korang beli laptop dalam tahun 2014. Borang Tahun Taksiran 2014 sepatutnya akan declare sebelum 30 Jun 2015 kan. Tapi katakan korang lewat declare dan submit Tahun Taksiran 2014 tu pada tahun 2018. So 7 tahun simpanan resit tu bermula pada tahun 2018 tau.
.
Dan please make sure all the documents are in order untuk memudahkan korang pada masa akan datang. Cara nak selamat scan dokumen-dokumen tu. Bila LHDN nak korang emel je pada dorang.
.
Mesti ada yang tertanya akak ni PRO lhdnm me?  Bukan adik-adik ku tersayang. Tapi akak cerita based on pengalaman akak masa kerja dalam line ni masa muda dulu. Sharing is Caring kan.
Orang selalu kata kalau nak bercuti kena pakai duit banyak. Tapi kalau kena gaya korang boleh jer bercuti dekat hotel mewah tapi pada harga bajet dengan aplikasi @favemy.

Korang yang tengah survey tempat-tempat bercuti hujung tahun ni, ni lah masa yang sesuai sebab Fave sedang adakan 11.11 Single's Day Celebration di mana jualan besar-besaran & diskaun hebat sedang ditawarkan.

Macam Ana, Ana dah plan nak repeat stay dekat hotel The Pines Melaka. Harga yang di tawar memang sangat murah sebab termasuk pakej masuk ke Magic Art Museum untuk 2 orang lagi. Memang berbaloi.

So korang cepat-cepat lah buka aplikasi Fave. Rugi tak grab harga masa ni. Jangan kata Fave tak payung.

#FaveSinglesDay
🏚️ Lake Thale Noi.
.
.
Antara pengalaman menarik sepanjang bercuti di Bangkok baru-baru ni. Menaiki long-tail boat di tasik yang dipenuhi dengan bunga teratai. Sayang nya musim teratai adalah pada bulan Februari - Mac.
.
.
Korang kalau berada berhampiran Pattalung cuba lah naik bot ni. Berbaloi sebab sejam naik bot dengan harga hanya 460bath satu bot. Satu bot boleh naik max 7 orang. Kalau ada rezeki boleh nampak burung-burung berterbangan bila bot lalu macam dalam video ni.
.
. 
#anasuhanadotcom #blogggermalaysia #malaysianblogger #bloggerMY #bloggerkakimakan #lifestyleblogger #picoftheday #likeforlikes #travelling #travel #beach #naturephotography #nature #photography #igers #instagram
🏚️ The Thale Noi Waterbird Park.
.
.
Thale Noi - yang terletak di Pattalung merupakan kawasan paya yang mempunya tasik air tawar terbesar di selatan Thailand.
.
.
Kawasan seluas 450km persegi ini terkenal sebagai habitat lebih daripada 180 spesis burung dan tumbuhan dan diklasifikasikan sebagai 'Kawasan Tanpa Pemburuan' dan dilindungi oleh Jabatan Perhutanan Thailand.
.
.
Sekitar November - Mac setiap tahun akan ada migrasi burung dan ada sesetengah burung terbang sejauh dari Siberia. Dan rumah dekat belakang tu merupakan rumah untuk burung-burung tersebut hinggap. Menarik kan.
.
.
#anasuhanadotcom #blogggermalaysia #malaysianblogger #bloggerMY #bloggerkakimakan #lifestyleblogger #picoftheday #likeforlikes #travelling #travel #beach #naturephotography #nature #photography #igers #instagram #lfl #lflπŸ’›
πŸ›Ά Damnoen Sadaok Floating Market.

Floating market paling terkenal di dunia. 1.5 jam perjalanan dari bandar Bangkok dan menjadi tempat tarikan pelancong paling popular di Bangkok. .
.
Pelbagai barangan seperti souvenir, buah-buahan, local foods dan barang hiasan di jual di sepanjang pesisir terusan. Korang boleh beli dari atas sampan je. Sempoi kan.
.
.
Harga? Sangat mahal dan tak berbaloi untuk shopping πŸ˜‚. Don't ever asking for the price unless korang betul-betul nak beli. Kalau tak tadah lah telinga kena bebel pakej dengan jelingan maut 😜. Dan alang-alang tu minta harga yang paling korang rasa reasonable. Bayangkan dari harga 1120 bath korang boleh bargain sampai 500 bath ☺️.
.
.
#anasuhanadotcom #blogggermalaysia #malaysianblogger #bloggerMY #bloggerkakimakan #lifestyleblogger #picoftheday #likeforlikes #travelling #travel #beach #naturephotography #nature #photography #igers #instagram