VPRO Cinema

VPRO Cinema Follow

Het film- en serieplatform van de VPRO. Met tips voor de bios en tv, recensies, interviews en festivalreports.

http://belgischfilmfestival.nl/

2,908 Followers  1,426 Follow

Share Share Share

'Een nieuwsgierige jongeman ontdekt in een opgeruimd provinciestadje een onderstroom van sadomasochisme en geweld' - meesterwerk #BlueVelvet van #DavidLynch is zaterdagavond te zien op Canvas, vanaf 22:45.
'Een onvergetelijke filmervaring' - sciencefictionmeesterwerk #Her van #SpikeJonze is vrijdagavond te zien op NPO 3, vanaf 22:15. Met Joaquin Phoenix als eenzame schrijver en (de stem van) Scarlett Johansson als besturingssysteem.
Twaalf jaar kostte het maar liefst om de film te maken: #Boyhood, over de schooljaren van een heek gewone Amerikaanse jongen. De VPRO (@omroepvpro) zendt het meesterwerk vrijdagavond uit, om 22:15 op NPO 3.
Zet de Kahlúa maar klaar en trek je badjas aan, want #Canvas zendt vrijdagavond om 21:25 #TheBigLebowski uit!
Vanavond opent een absurdistische film met pratende tieten en ontploffende vriendjes ('Charlie en Hannah gaan uit') het @belgischfilmfestival in #Utrecht. 
Nieuwsgierig welke Vlaamse en Waalse films nog meer de komende dagen draaien in het @LouisHartlooperComplex? Zie #linkinbio👉💻
#Shoplifters van Hirokazu Kore-eda is zojuist uitgeroepen tot winnaar van de #GoudenPalm! Het nieuwe drama van de Japanse grootmeester (Nobody Knows, Still Walking, After the Storm) verhaalt over een familie van kleinschalige oplichters. Ze nemen een kind in huis dat ze op straat hebben gevonden.

Andere prijswinnaars waren onder andere Spike Lee (Grand Prix voor #BlackKklansman), Nadine Labaki (Juryprijs voor #Capharnaüm) en Pawel Pawlikowski (Beste Regisseur voor #ColdWar). Buiten de hoofdcompetitie ging de Camera d'Or voor beste debuutfilm naar het Vlaamse #Girl van Lukas Dhont. We volgden de jonge filmmaker gedurende het festival, klik op de #linkinbio om de reportage te zien!
Debuteren in de competitie van #Cannes én vervolgens bedolven worden onder een stortvloed aan complimenten: het overkwam de pas 26-jarige Vlaamse regisseur @LukasDhont met zijn prachtige film #Girl. Cesar Majorana volgde Lukas met de camera in aanloop naar de eerste screening, was erbij tijdens het uitzinnige premièrefeestje en sprak met minister van Cultuur @Sven.Gatz over waarom Lukas zo'n groot talent is (en over mayonaise). Benieuwd naar de reportage? Klik dan snel op de #linkinbio
Chewie was er ook bij in Cannes 🐻

#Cannes2018 #Cannes2018🌴 #Cannes #premiere #starwars #solo #soloastarwarsmovie #hansolo #chewbacca #donaldglover #childishgambino #aldenehrenreich #emiliaclarke @emilia_clarke @joonassuotamo #woodyharrelson #thandienewton #phoebewallerbridge
#HumansofCannes 'Mijn naam is Cedric Muyres en ik ben hier in eerste instantie om zoveel mogelijk films te zien, en dan vooral films dan die niet aangekocht zijn in Nederland. Ik heb mij twee jaar lang gefrustreerd en verbaasd over waarom zoveel goede films nooit in Nederland in de bioscoop te zien zijn. Tijdens oudjaarsdag 2016 besloot ik: nou moet je stoppen met zeiken en er gewoon wat aan gaan doen. Daarom heb ik @ChasingReels opgericht, waarmee ik vertoningen van films organiseer die niet (of veel later) in Nederland uitkomen. En dan altijd met randprogrammering eromheen. 
Vorig jaar was ik voor het eerst in Cannes en ben ik heel lastminute het laatste deel van het festival gekomen. Toen dacht ik al: volgend jaar ga ik meteen vanaf de eerste dag en duik ik er helemaal in. Ik hoop aan het eind van het festival zo'n 40 films te hebben gezien.

Uiteindelijk ben ik hier natuurlijk vooral om films te ontdekken voor Chasing Reels. Maar ik ben hier ook echt als filmfan. Want Chasing Reels is vooral een uit de hand gelopen hobby en een 'passion project. Ik doe eigenlijk allemaal werk in de muziek. Film doe ik erbij omdat ik het heel leuk vind, en er heel veel energie uit haal. 
Ben ik de ideale festivalganger omdat ik hier vooral als liefhebber rondloop en niet voor mijn werk? Ja, maar mijn normale werk gaat niet op pauze. Dus het is niet echt vakantie. En als ik in de rij sta/zit dan zet ik altijd een hopspotje aan en beantwoord ik al mijn mails. Door mijn hectische werk (ik doe het management van o.a. Kensington en I am Oak) vind ik het heerlijk als een goede film mijn hoofd even leegmaakt, om daarna weer verder te knallen.

Of ik al films voor Chasing Reels hier ontdekt heb? Toevallig heb ik gister (of de nacht ervoor, de dagen beginnen door elkaar te lopen) een film gezien die ik ook al op een ander festival zag. Na de vertoning hier ben ik met de makers gaan praten en  de film is nu min of meer bevestigd voor Chasing Reels. Maar de titel verklap ik nog niet, dat zou zonde zijn.' 🌴🎥🌴 Volg Cedric tijdens de rest van #Cannes via @ChasingReels. 
De volgende Chasing Reels avond (24/25/26 mei) is een #doublebill van The Hero (2017) en klassieker Road House.
Een Afro-Amerikaanse agent infiltreert begin jaren zeventig bij de Ku Klux Klan: dat is de bizarre (en waargebeurde!) premisse van #Blackkklansman, de nieuwe film van #SpikeLee. We spraken de immer uitgesproken filmmaker over hoe de Amerikaanse cinema jarenlang talloze groepen heeft gedehumaniseerd, het balanceren van humor en boosheid, en of hij vertrouwen heeft in de toekomst.

Het hele interview kijk je (zoals altijd) via #linkinbio👉💻
#HumansofCannes "Mijn naam is Finn Szumlas en ik ben naar #Cannes gekomen om de korte film te promoten die ik wil maken. Dat doe ik op twee manieren: het ene is liften, en het andere is straatvertoningen.
Ik ben gisterochtend liftend uit Amsterdam vertrokken en gisteravond aangekomen. Ik zit hier met mijn krukjes en laat mijn vorige film aan mensen zien in ruil voor donaties, waarmee ik dan hoop mijn volgende korte film te maken. Die film die ik wil maken is #Wonderkind, het verhaal van een ongeboren ziel die zijn weg zoekt naar een lichaam. Het is een verhaal over vertrouwen, enerzijds dat er een plek voor je is in de wereld. En anderzijds dat je vertrouwen hebt in jezelf. En dat verhaal, is eigenlijk mijn verhaal als filmmaker.

Of ik er vertrouwen in heb dat deze dagen in Cannes een succes gaan worden? Wat mij opvalt is dat er veel mensen zijn die aandacht zoeken, dat geeft mij niet zoveel vertrouwen. Maar aan de andere kant heb ik veel vertrouwen in mijn eigen band met dit verhaal. Ik ben hier vier dagen en blijf hier de hele tijd zitten. En als er drie mensen iedere dag mijn film kijken en ik heb de gelegenheid mijn verhaal te vertellen, dan ben ik daar gelukkig mee.'​ 🌴🎥🌴
Volg de avonturen van Finn tijdens #Cannes2018 via @spiritual_automaton
"Women are not a minority in the world, yet the current state of the industry says otherwise." Aldus #CateBlanchett, die gister samen met 81 vrouwen in een #TimesUp protest over de rode loper van #Cannes2018 liep.